Mentormammor fortsätter efter framgångsrikt pilotprojekt
Under 2024 fick över 2000 mammor med små barn stöd genom projektet Mentormammor i Rosengård och Bergsjön. Efter fyra år som pilotprojekt fortsätter nu verksamheten i både Malmö och Göteborg.

Projektet, initierat av Svenska kyrkan och genomfört av Yalla Trappan i Malmö och Tidigt föräldrastöd i Göteborg, har visat på stor framgång. Modellen bygger på att mammor utbildas till mentorer för att stötta andra mammor med språk- och kulturkompetens samt samhällsinformation.
– Ett pärlband av insatser har lett till detta resultat, men bakom allt står kvinnor med klokskap, entusiasm och en vision, säger Christina Merker-Siesjö, senior rådgivare på Yalla Trappan.
Mentormammor baseras på den så kallade Philanimodellen, som ursprungligen kommer från arbetet med mödra- och barnhälsa i Khayelitsha, Sydafrika. Svenska kyrkan har länge samverkat med organisationen Philani och har nu för första gången testat modellen i Sverige.
Projektet har haft en bred samverkan mellan olika aktörer som socialtjänst, öppna förskolor och civilsamhällesorganisationer. Mentormammorna har fungerat som förebilder och nätverksbyggare, vilket har ökat intresset för studier och arbete bland många kvinnor.
I slutrapporten framhålls betydelsen av tillitsfulla relationer mellan mentormammorna och familjerna. Många mammor har tack vare stödet besökt den öppna förskolan med sina barn, och hjälp med översättning har underlättat vardagen.
– Det har varit en glädje att följa projektet och se engagemanget i Bergsjön och Rosengård. Jag har lärt mig att med små medel kan vi göra stora ting, säger Elna Wahlgren Lundqvist, projektledare på Svenska kyrkan.
Verksamheten fortsätter nu i Malmö med extern finansiering och i Göteborg inom ramen för ett idéburet offentligt partnerskap (IOP).
Korta fakta
Mentormamma-modellen är en metod för att stödja mödrar och barn i utsatta områden genom hembesök och utbildning. Modellen utvecklades av läkaren Ingrid Le Roux, tidigare utsänd av Svenska kyrkan, för att stärka familjer i kåkstäderna utanför Kapstaden genom hälsofrämjande insatser och socialt stöd.
Act Svenska kyrkan stödjer idag organisationer som bedriver arbete med mentormammor i Sydafrika, eSwatini, Egypten och Etiopien.
Tack vare detta samarbete har nu Svenska kyrkan kunnat testa och implementera modellen i Sverige, genom projektet Mentormammor i Rosengård och Bergsjön.
Ingrid Le Roux tilldelas i år Kungl. Vasaorden för viktiga insatser för spridningen av svenskt kunnande inom hälsovård för utsatta kvinnor och barn. Utdelningen äger rum vid en ordensförläningsceremoni på Kungl. Slottet den 28 maj.
Nyckelord
Kontakter
Elna Wahlgren LundqvistProjektledareSvenska kyrkan
Avdelningen för kyrkoliv, enheten för hållbar utveckling
Anna LindheYallatrappan (Rosengård)
anna2@yallatrappan.seJyotsna ChulkiTidigt föräldrastöd (Bergsjön)
jyotsna.chulki@tidigtforaldrastod.seLina BeutlerPressekreterareSvenska kyrkan
Presskontakt för kyrkomöte, kyrkoval, kyrkorätt, Jourhavande präst, barn/unga, diakoni, Svenska kyrkan i utlandet, Act Svenska kyrkan, minoritetsspråk.
Bilder

Dokument
Om Svenska kyrkan
Runt 5,4 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation.
Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.
Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.
Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.
Statistik i konthet
- Nästan 300 000 gudstjänster
- 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
- 250 000 konsertbesökare
- 109 000 hembesök av präst eller diakon
- 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner
- 61 300 kyrkliga begravningar
- 90 000 körsångare i alla åldrar
- Sveriges femte största skogsförvaltare
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Själevad parish receives the Church of Sweden’s Liturgy Prize 202513.6.2025 10:52:36 CEST | Press Release
The Church of Sweden’s Liturgy Prize 2025 goes to Själevad parish in Härnösand Diocese and the initiative Barnkyrkan ("Church for children").
Själevads församling får Svenska kyrkans liturgipris 202512.6.2025 10:39:05 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkans liturgipris 2025 går till Själevads församling i Härnösands stift och till verksamheten Barnkyrkan.
Kyrkostyrelsens förslag om Svenska kyrkans skogsbruk11.6.2025 14:36:26 CEST | Pressmeddelande
En enig kyrkostyrelse har idag beslutat att överlämna skrivelsen Hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk till kyrkomötet. Skrivelsen innehåller förslag på kyrkoordningsändringar för att ställa om Svenska kyrkans skogsbruk.
Pressträff: Kyrkostyrelsens förslag om Svenska kyrkans skogsbruk5.6.2025 14:30:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkan bjuder in till pressträff den 11 juni kl. 13.00 på Kyrkokansliet i Uppsala för presentation av kyrkostyrelsens förslag till kyrkomötet om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk.
From Auction to Action2.6.2025 17:04:21 CEST | Press Release
Act Church of Sweden is taking part in Auktionsgåvan, an initiative in which art and design can help achieve a more just world.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum