Spendrups uppdaterar klimatmålen
Klimatmålen stakar ut vägen för Spendrups ambitiösa arbete med att minska klimatpåverkan. Nu har Spendrups utvecklat sina klimatmål ytterligare med ett separat mål för odlingsdelen, ett så kallat FLAG-mål. De nya målen har validerats och godkänts av Science Based Targets Initiative (SBTi).

De nya uppdaterade målen* innebär att Spendrups åtar sig minska växthusgasutsläppen (GHG) från egen verksamhet (scope 1 och 2) med 92,5 % i absoluta tal till år 2030, jämfört med basåret 2019. I värdekedjan (scope 3) åtar sig Spendrups att minska växthusgasutsläppen med 33 % i absoluta tal för både energi- och industrirelaterade utsläpp respektive utsläpp som rör jordbruk och markanvändning. Det senare är ett så kallat FLAG-mål (Forest, Land and Agriculture) som är ett krav från SBTi för företag med odlingsrelaterade utsläpp i värdekedjan.
– Klimatfärdplanen kräver att vi accelererar arbetet i värdekedjan med att minska klimatpåverkan från bland annat inköpta transporter, förpackningar och råvaror. Vi behöver jobba ännu närmare våra leverantörer inom exempelvis klimatsmart odling och fossilfria transporter där vi gemensamt ska göra de kraftansträngningar som krävs för att leva upp till våra åtaganden, säger Anna Lidström, Spendrups.
De senaste åren har Spendrups minskat klimatpåverkan rejält i den egna verksamheten genom att ställa om till fossilfri energi i bryggerierna och investerat i förnybara drivmedel för transporter. Stora satsningar har även gjorts för att minska klimatavtrycket från förpackningar, exempelvis genom lägre vikt på förpackningar genom mindre mängd material samt högre andel återvunnet material i förpackningar. Spendrups klimatarbete uppmärksammades av Financial Times lista över Climate Leaders 2025 bland företag i Europa där Spendrups rankades som det klimatledande dryckesföretaget i Europa och som nummer 19 av samtliga företag.
— Vi har ambitiösa klimatmål, och det har även våra kunder och det sporrar oss att bli bättre. Tillsammans fortsätter vi att leda klimatomställningen i dryckesbranschen. Vi har nu kommit halvvägs mot 2030 och gjort stora framsteg såsom hög andel fossilfria transporter och mer klimatsmarta förpackningar, säger Anna Lidström, Spendrups.
* Spendrups fick sitt mål antaget av SBTi redan 2021 och det tidigare målet var 90% minskning i scope 1 och 2 samt 30% per liter i scope 3.
Spendrups hållbarhetsarbete
Spendrups arbetar med fyra hållbarhetsområden: minskad klimat- och miljöpåverkan, cirkulär resursanvändning, ansvarsfull dryckeskultur och goda arbetsvillkor i värdekedjan. Läs mer om Spendrups hållbarhetsarbete: Hållbarhet - Spendrups Bryggeri
Spendrups Science Based Targets
Energy & Industry: Spendrups Bryggeri AB commits to reduce absolute scope 1 and 2 GHG emissions 92.5% by 2030 from a 2019 base year.* Spendrups Bryggeri AB also commits to reduce absolute scope 3 GHG emissions 33% within the same timeframe. * The target boundary includes land-related emissions and removals from bioenergy feedstocks. FLAG: Spendrups Bryggeri AB commits to reduce absolute scope 3 FLAG GHG emissions 33.3% by 2030 from a 2019 base year. Spendrups Bryggeri AB commits to no deforestation across its primary deforestation-linked commodities, with a target date of December 31, 2025.
*The target includes FLAG emissions and removals.
Nyckelord
Kontakter
Anna LidströmHållbarhetschef
Tel:08-672 77 00anna.lidstrom@spendrups.seAnnika SvenssonPresschef/Chef externa relationer
Tel:+46 70 455 24 19annika.svensson@spendrups.seSpendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Norrlands Guld släpper en AI som är sig själv14.5.2025 10:09:43 CEST | Pressmeddelande
Har man följt OpenAI-debatten om den senaste versionens alldeles för inställsamma personlighet och arbetsmarknadens utmaning med för generiska jobbansökningar, kommer nu äntligen en uppfriskande AI – med en skön och tydlig personlighet.
Insatser i hela värdekedjan tar Spendrups närmare klimatmålet 20308.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Spendrups hållbarhetsrapport för 2024 visar på tydliga och mätbara framsteg mot klimatmålet för 2030. Lägre klimatavtryck på förpackningar och en investering i kolsyreåtervinning har bidragit till att minska Spendrups utsläpp markant.
Spendrups rankas som Europas klimatledande dryckesföretag av Financial Times28.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Spendrups klimatarbete har rankats högst av alla dryckesföretag i rankingen Europe’s Climate Leaders 2025 av Financial Times och Statista. Ett tydligt kvitto på Spendrups långsiktiga och ambitiösa klimatarbete.
Meteor gör entré i Sverige – Spendrups breddar sin portfölj med fransk öltradition2.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det franska bryggeriet Brasserie Meteor tar steget in på den svenska marknaden och introducerar sina två populära ölsorter, Meteor Lager och Meteor Blanche, genom Spendrups Bryggeri. Lanseringen markerar en unik möjlighet för svenska ölentusiaster att upptäcka det bästa av fransk öltradition.
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum