SPOT i Piteå övergår till ordinarie verksamhet
Efter att införandet av SPOT, specialistpsykiatriska omvårdnadsteam, i Piteå har utvärderats beslutade regionstyrelsen i dag att arbetssättet övergår från testverksamhet till ordinarie verksamhet.
Det gäller den verksamhet som bedrivs inom Piteås upptagningsområde, det vill säga Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.
Dessutom ska psykiatrin i Norrbotten fortsätta att utveckla SPOT eller SPOT-liknande arbetssätt även i övriga länet, via Psykiatrin Sunderbyn och Psykiatrin Gällivare.
Stora fördelar
När det gäller slutenvårdsplatserna finns ännu inget beslut. De platser som funnits hos Psykiatrin Piteå flyttades i samband med att testverksamheten med SPOT infördes till Psykiatrin Sunderbyn.
Regionstyrelsen beslutade att utvärderingstiden för att bedöma behovet av antal fastställda vårdplatser inom vuxenpsykiatrin förlängs. Ett beslutsunderlag ska tas fram till regionfullmäktige våren 2026.
– Vi ser det som angeläget att psykiatrin fortsätter att utveckla vård och behandling i öppna vårdformer. Det är en del i omställningen till Nära vård. Det finns stora fördelar med att SPOT i Piteå och de SPOT-liknande arbetssätt som redan finns i viss omfattning i Sunderbyn och Gällivare övergår till ordinarie verksamhet, säger regionråd Anders Öberg (S).
– SPOT är ett nytt arbetssätt som har bidragit till många positiva effekter, bland annat minskat behov av psykiatrisk slutenvård och ökad personcentrering, säger regionråd Birgitta Dahlbäck (C).
Ökad tillgång till slutenvård
Regionstyrelsen konstaterar att det är bekymmersamt att det inte har varit möjligt att öppna alla de 36 planerade slutenvårdsplatserna i Sunderbyn under testperioden i Piteå.
– Det är angeläget att platserna nu tillgängliggörs för att öka tillgången till slutenvård i länet, säger Anders Öberg och Birgitta Dahlbäck.
Utvärderingen av SPOT-införandet i Piteås upptagningsområde visar att antalet slutenvårdstillfällen har minskat med 39 procent och antalet vårddygn med 45 procent.
Positiva utvärderingar
Patienterna har i enkäter om hur de upplevt SPOT beskrivit ett gott bemötande, hög tillgänglighet och värdeskapande insatser som haft positiv effekt på deras psykiska hälsa.
Medarbetarna har i enkäter uppgett att arbetet med SPOT känns meningsfullt, att samarbetet inom teamen fungerar väl samt att införandet av SPOT har ökat tillgängligheten till vård och behandling för fler patienter. Möjligheten att möta upp patientens behov tidigare i sjukdomsförloppet har dessutom ökat.
Utöver regelbundna telefonsamtal, besök på psykiatrin och hembesök finns möjlighet för patienterna att genom ett individanpassat kontrakt under en begränsad tid snabbt få ytterligare insatser för att kunna bryta en negativ utveckling i måendet.
Bilaga: Regionstyrelsens beslutsunderlag.
Kontakter
Anders Öberg (S)Regionstyrelsens ordförande
Tel:070- 609 35 63anders.oberg@norrbotten.seBirgitta Dahlbäck (C)Regionråd
Tel:076-144 31 25birgitta.dahlback@norrbotten.seDokument
Om Region Norrbotten
Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.
Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.
Följ Region Norrbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten
Pia Näsvall lämnar Region Norrbotten – går till Region Västerbotten19.6.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall har beslutat att gå vidare till en ny tjänst i Region Västerbotten. Hon tillträder rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör där, med ett delvis annat uppdrag och innehåll än den nuvarande tjänsten i Norrbotten.
Svar på regeringens brev angående tornedalingar, kväner och lantalaiset18.6.2025 13:00:00 CEST | Debatt
Till Kulturdepartementet, Kulturminister Parisa Liljestrand.
Nu blir sjukvårdsinsatserna i skärgården bättre12.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När en olycka sker eller någon blir allvarligt sjuk i skärgården kommer ambulanssjukvården och Sjöräddningssällskapet att samverka för att nå den som drabbats. Avtalet har precis trätt i kraft och gäller under årets isfria del.
Säkra vintervägar och hotellutveckling – här är projekten som får EU-medel11.6.2025 08:09:58 CEST | Pressmeddelande
Trafiksäkerhet, fler hotellsängar, smart resursanvändning och höjd kompetens inom omsorgen. 16 projekt i länet kommer att få dela på över 160 miljoner kr från EU-fonder. Region Norrbotten medfinansierar flera av dem.
Malmbana, mineralrush och markkonflikter – heta frågor på Norra Scen i Almedalen10.6.2025 08:08:14 CEST | Pressmeddelande
Hur säkrar vi konkurrenskraft och säkerhet i Europa? Vem ska ta risken när industrin ställer om? Hur kan vi hantera konflikter kring markanvändning? Välkomna till Norra Scen i Almedalen – här möts de viktigaste perspektiven, från gruvan till rymden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum