Arla storsatsar i Linköping för att möta kvargboomen
Bondeägda Arla satsar cirka 380 miljoner kronor (34,5 miljoner euro) på att bygga en ny produktionslinje för kvarg vid mejeriet i Linköping. Investeringen är en del av kooperativets långsiktiga strategi för att stärka svensk livsmedelsproduktion och möta en ökande efterfrågan på lokalproducerade mejeriprodukter.

– Vi är väldigt glada att presentera den här investeringen, som konkretiserar vår tro på svensk mjölk, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige. Vi ser en positiv utveckling där våra ägare levererar mer mjölk till ett lägre klimatavtryck, vilket gör det möjligt att satsa på framtidens produkter och samtidigt stärka Sveriges livsmedelsberedskap.
Den nya produktionslinjen kommer att fokusera på kvarg till marknaden i Sverige, där efterfrågan har ökat kraftigt de senaste åren. Intresset hänger ihop med ett allt större sug efter proteinrika och fettsnåla produkter. 2024 utsåg svenska folket kvarg till årets trendigaste livsmedel i en undersökning av Livsmedelsföretagen.
– Att producera mer mejeriprodukter i Sverige är inte bara bra för klimatet, lantbruket och jobben. Det är också en viktig del i vår gemensamma förmåga att vara förberedda när omvärlden förändras, fortsätter Cecilia Kocken. Vi är stolta över att bidra till ett robust och hållbart livsmedelssystem.
Mejeriet i Linköping, där cirka 290 personer arbetar, är Sveriges största specialmejeri och har en lång tradition av innovation och effektiv produktion. Anläggningen producerar i dag drygt 280 olika mejeriprodukter, inklusive yoghurt, gräddfil, crème fraiche, laktosfria och ekologiska alternativ.
Den nya kvarglinjen väntas tas i drift under första kvartalet 2028 och stärker mejeriets roll som en strategisk knutpunkt i Arlas svenska verksamhet. Med investeringen ökar Arla sin kapacitet att möta den växande efterfrågan på kvarg med svenskproducerat innehåll – som ett komplement till den befintliga produktionen i Danmark, Finland och Tyskland.
Fakta
Investeringens storlek: 34,5 miljoner euro.
Planerad produktionsstart: första kvartalet 2028.
Produkter: Kvarg, främst i 1-kilosförpackningar men även i andra format.
Kategoriutveckling: Efterfrågan på kvarg – eller skyr som det kallas i Europa – har ökat i genomsnitt med 8 procent per år i Europa mellan 2022 och 2024 och väntas fortsätta i samma takt fram till 2030.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90SEpress@arlafoods.comBilder



Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum