Försörjningsförvaltningen

Måltidsveckan ska öka förståelsen för patientmåltidens betydelse

Dela

Under vecka 45 hålls flera utbildningsdagar om patientmåltider runt om i Västra Götalandsregionen. En praktisk utbildning för vårdpersonal om hur rutiner och service kan förbättras.

En regional arbetsgrupp med representanter från Regionservice och sjukhusförvaltningarna har under ett år analyserat de utmaningar som finns och planerat för utbildningsdagen.

- Maten på vårdavdelningarna är en del av patientens behandling. Därför är ett större fokus på patientmåltider viktigt, säger Petra Sixt, chefsdietist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Bland annat kommer det vara en föreläsning om matsvinnet och hur man kan jobba med att minska det. Sedan flera år genomförs matsvinnsmätningar regelbundet inom Västra Götalandsregionen och svinnet har minskat. Men fortfarande slängs mycket mat på avdelningarna, vilket påverkar både ekonomin och miljön. Det finns även patienter som inte får i sig tillräckligt med mat.

Under dagen kommer Jan Gunnarsson, utbildad lärare i medkänsla vid Stanfords universitet i USA, att föreläsa om värdskap och bemötande. Värdskap handlar om att få människor att känna sig välkomna, hur man möter människor med respekt, värdighet och omtanke.

- Det är verkligen roligt att få tillfälle att lyssna på Jan Gunnarsson och hur mycket värdskapet och bemötandet betyder för patientens måltidsupplevelse. En måltid är inte bara själva maten. Vi vill upplysa om vikten av att patienten själv får välja den mat hen vill äta, bland annat genom vår informationsfolder ”Rätt kost till rätt patient”, säger Linda Martinsson, områdeschef Måltider Regionservice.

Föreläsningar om att ge rätt kost till rätt patient och betydelsen av mellanmålet kommer att hållas under dagen.Även måltidskörkort och måltidsundersökningar kommer att presenteras.

Undersköterskor, sjuksköterskor, verksamhetsledare och verksamhetschefer är inbjudna till måltidsveckan, som består av en utbildningsdag i Skövde, Uddevalla, Borås och Göteborg.

− Den här utbildningsdagen är en början på det utvecklingsarbete som sjukhusen behöver för sina patientmåltider, men det räcker inte bara med detta. Vi är tacksamma över att ha fått den här möjligheten att belysa matens betydelse för patienten, menar Petra Sixt.

Turnéprogram Måltidsveckan v.45:

Måndag 7/11: Skaraborgs sjukhus − Skövde, Tisdag 8/11: Uddevalla Sjukhus, Onsdag 9/11: Borås Sjukhus, Torsdag 10/11: Sahlgrenska Universitetssjukhuset − Göteborg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontakt:
Linda Martinsson, områdeschef Måltider
0700 - 82 35 24

Kontakter

Bilder

Om Försörjningsförvaltningen

Försörjningsförvaltningen ansvarar för enhetlig, sammanhållen, hållbar och resurseffektiv logistik och försörjning av varor och tjänster inom Västra Götalandsregionen och enligt särskilda överenskommelser till länets kommuner.

Följ Försörjningsförvaltningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försörjningsförvaltningen

Drift av restaurang och kafé Regionens hus Skaraborgs sjukhus (SkaS) Mariestad16.8.2018 16:42:08 CEST | Pressmeddelande

Regionservice ansvarar för café- och restaurangverksamheten på Västra Götalandsregionens sjukhus. Mariestads kommun upphörde den 30 juni med driften av kafé och restaurang på SkaS Mariestad. Servicenämnden beslutade i februari 2018 att Regionservice ska leverera kafé- och restaurangverksamheten på SkaS Mariestad via upphandlad leverantör. En upphandling avseende drift av kaféer och restauranger på SkaS, SU, Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett har genomförts under året men är just nu överprövad i förvaltningsrätten i Göteborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye