Försörjningsförvaltningen

På god väg mot Västra Götalandsregionens miljömål

Dela

Transporter, ekologiska livsmedel och måltidssvinn är Regionservice fokusområden för minskad miljöpåverkan. Bland annat har antalet bensin- och dieseldrivna bilar halverats de senaste två åren och under 2015 KRAV-certifierades alla sjukhuskök och restauranger.

Hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande i Västra Götalandsregionens miljöpolicy. Inom Regionservice bedrivs ett aktivt arbete för att minskad påverkan på klimat och miljö. Idag drivs en stor del av fordonen med gas och målet är att 60% av transporterna ska vara fossiloberoende 2016.

- Som det ser ut nu är gasbilar det bästa alternativet för vår verksamhet och vi är stolta över att bidra till minskad klimatpåverkan genom att köra på rätt bränsle, säger Eva-Susan Atterfors, enhetschef Distribution.

Under de senaste åren har Regionservice måltidsverksamhet lagt stort fokus på att öka andelen ekologiska livsmedel och utfallet 2015 är 32% av den totala livsmedelsbudgeten.

- Regionservice producerar varje dag över 12 000 måltider. En höjning av andelen ekologiska livsmedel har därför stor betydelse, säger Peter Hermansson (M), ordförande servicenämnden.

Ekologiska livsmedel bidrar till ökad biologisk mångfald och minskad kemikaliespridning. Ett ytterligare steg är KRAV-certifieringen av alla sjukhuskök och restauranger som genomfördes 2015. KRAV-certifieringen innebär att man tydliggör den ekologiska märkningen genom systematiskt kontroll. Mängden och typen av råvaror kontrolleras minst en gång per år i varje KRAV-godkänd verksamhet.

-Vi vill med KRAV-certifieringen visa våra kunder att vi satsar på ekologiska livsmedel och att vi har en hög kvalitet på våra produkter, säger Linda Martinsson, enhetschef Måltider.

Kontakter

Bilder

Om Försörjningsförvaltningen

Försörjningsförvaltningen ansvarar för enhetlig, sammanhållen, hållbar och resurseffektiv logistik och försörjning av varor och tjänster inom Västra Götalandsregionen och enligt särskilda överenskommelser till länets kommuner.

Följ Försörjningsförvaltningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försörjningsförvaltningen

Drift av restaurang och kafé Regionens hus Skaraborgs sjukhus (SkaS) Mariestad16.8.2018 16:42:08 CEST | Pressmeddelande

Regionservice ansvarar för café- och restaurangverksamheten på Västra Götalandsregionens sjukhus. Mariestads kommun upphörde den 30 juni med driften av kafé och restaurang på SkaS Mariestad. Servicenämnden beslutade i februari 2018 att Regionservice ska leverera kafé- och restaurangverksamheten på SkaS Mariestad via upphandlad leverantör. En upphandling avseende drift av kaféer och restauranger på SkaS, SU, Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett har genomförts under året men är just nu överprövad i förvaltningsrätten i Göteborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye