Åklagarmyndigheten

40 nya åklagare, varav en i Uppsala

Dela

Sedan den 1 december har inte mindre än 40 nya åklagare anställts. Av dessa finns en i Uppsala. Under hela 2020 anställdes drygt 100 åklagare i landet.

Arbetstrycket inom Åklagarmyndigheten är mycket högt över hela landet. Antalet frihetsberövade personer är rekordhögt. Framförallt den grova gängrelaterade brottsligheten drar mycket resurser. Sådana ärenden är också svårutredda, eftersom de inblandade ofta väljer att tiga under förundersökningen.

Sedan ett par år har Åklagarmyndigheten ökat rekryteringstakten med målet att antalet åklagare ska bli betydligt fler, cirka 1 200 stycken 2025. I dag finns cirka 1 030 åklagare, vilket är ungefär 40 fler än ett år tidigare. Under perioden från den 1 december 2020 till slutet av januari 2021 fattades anställningsbeslut om totalt 40 nya åklagare i landet.

– Min bedömning är att det är helt nödvändigt att vi växer. Det handlar både om att vi ska kunna lagföra så många som möjligt av de som begår brott och att medarbetarna ska ha en rimlig arbetsbelastning, säger riksåklagare Petra Lundh.

Åklagarkammaren i Uppsala arbetar med brott som begås i Uppsala län. Här arbetar cirka 40 personer, varav ca 30 är åklagare. Nu kommer en förstärkning med ytterligare en.

– I Uppsala påverkas vi mycket av närheten till Stockholm och den grova brottsligheten som typiskt sett tidigare bara fanns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi ser att de kriminella rör sig mellan våra län i mycket större omfattning än tidigare och att vi har mycket grov brottslighet här som kräver resurser, säger chefsåklagare Ingrid Isgren på Åklagarkammaren i Uppsala.

Alla nya åklagare genomgår en omfattande internutbildning och är färdigutbildade efter ca tre år.

Kontakt

Chefsåklagare Ingrid Isgren, 010–562 53 29, tillgänglig i dag den 1 februari kl. 10–11 och 15–16.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum