Örebro universitet

Mat i bowl anses mer hälsosam

Dela

När vegansk mat serveras i en bowl i stället för på en tallrik kan den uppfattas som mer hälsosam. Eftersom det är bra för vår hälsa att äta mindre kött kan kunskapen bidra till att fler får bättre matvanor. Det visar en studie från Örebro universitet, ledd av måltidsforskaren Johan Swahn.

Forskaren håller upp två skålar
Fler kan äta hälsosamt om restauranger har mer kunskap om upplevelsen av maten, säger Johan Swahn. Foto: Jesper Mattsson Örebro universitet

– Om du betalar 140 kronor för dagens lunch ska du kunna förvänta dig en upplevelse. Då är det viktigt hur du upplever måltiden: bestick, ljud i restaurangen, färg, miljö, former och annat. Vår studie bidrar förhoppningsvis till att restauranger, caféer och matsalar blir bättre på att skapa upplevelser som får fler att välja hälsosam mat, säger Johan Swahn, som forskar om måltider och sensorik på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet.

För att främja mer hållbara och hälsosamma matvanor behöver vi förstå hur sättet att presentera och beskriva vegetariska rätter påverkar vad människor tycker om dem. Studien visade att gäster uppfattar maten som mer hälsosam om den serverades i en bowl och om den beskrevs som ”vegansk” i stället för ”växtbaserad”.

Ätande påverkas av intryck

– Just nu är bowls kopplat till nyttigare mat men eftersom det går trender i sådant kan det förändras; om några år kanske inte ”poke bowls” är lika inne. Det viktiga är kunskapen om att vi uppfattar måltiden olika beroende på miljö och sammanhang. Eftersom många vill äta mer hälsosamt är det bra om restaurangen vet att hjärnans tolkning av intryck får betydelse för upplevelsen av maten, förklarar Johan Swahn.

Studien stämmer väl överens med tidigare forskning om hur viktigt ljudmiljö, bestick, tallrikar, skyltning och liknande är för kundens upplevelse. Små knuffar i olika situationer kan hjälpa oss att leva nyttigare, exempelvis kan färgen eller vikten på en tallrik påverka hur mycket vi uppskattar maten. Ingen tidigare studie verkar ha jämfört om mat kan upplevas som mer hälsosam i en bowl än på en tallrik.

Alla restauranger kan utveckla upplevelsen

– Det är mycket jobb med den här typen av experiment: att ta över en hel restaurang och mäta allt. Men jag brinner för att forskningen ska göra nytta för samhället, restauranger och leverantörer så att det gör skillnad där den verkligen behövs. Grossistföretagen som levererar till restauranger kan bidra till att allt från lokala pizzerior till fine-dining-krogar utvecklar upplevelsen i matsalen, säger Johan Swahn.

Johan Swahn är kock i grunden och har jobbat på en av världens bästa restauranger i London, ”The Fat Duck”, där han lärde sig mycket om hur fantastiska rätter kunde framhävas av ljud och annat i restaurangen.

Avgörande för servering av hälsosam mat

– Det här är en viktig del av den forskning inom måltidskunskap och värdskap som vi bedriver på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Det vi lärt oss i den här studien tas upp på nästa kurs som startar under hösten, “Sensorik 2”. Studenterna lär sig om multisensorik och upplevelsen av maten och drycken, det är avgörande kunskap - även för att kunna servera mer hälsosam mat, säger Johan Swahn.


Fakta om studien:
Maträtten bestod av ångat ris, bbq-kryddade Oumph!-bitar och en sallad på kål och morötter, smaksatt med oliv- och sesamolja, soja, limejuice och senap, serverat med chilimajonnäs och krispigt rostad lök.

Studien gjordes i restaurangen på ICAs huvudkontor och 329 gäster deltog i studien. Studien hittade inget samband mellan gästernas vilja att betala mer för maten, beroende på bowl eller tallrik och inte heller kände de skillnad i smak.

Studien är publicerad i tidskriften ”International journal of Gastronomy and Food Science”

Johan Swahn, forskare i måltidskunskap och sensorik på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet: 0709-410415

Nyckelord

Kontakter

Johan Swahn, forskare i måltidskunskap och sensorik på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet: 0709-410415

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 17 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI, robotik och cybersäkerhet, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Studie ger hopp om behandling mot mag- och tarmbesvär2.12.2025 10:09:22 CET | Pressmeddelande

Forskare vid Örebro universitet har tagit ett viktigt steg framåt i förståelsen av tarmsjukdomen IBS. För första gången har man kunnat visa, direkt i människans tarm, att smörsyra kan stärka tarmen. Studien ger nytt hopp om framtida behandlingar för de dagliga besvär som drabbar hundratusentals svenskar. – Vi såg en lucka i forskningen: man hade visat effekter i cellstudier och djurförsök, men den direkta påverkan i människans tarm var mindre utforskad, säger Rebecca Wall, forskare i mikrobiologi vid Örebro universitet.

Ny AI-teknik kan ge snabb och säker demensdiagnos27.11.2025 07:54:16 CET | Pressmeddelande

Forskare vid Örebro universitet har varit med och utvecklat två nya AI-modeller som kan analysera hjärnans elektriska aktivitet och med mycket hög träffsäkerhet skilja mellan friska personer och patienter med demenssjukdomar som Alzheimer. – Tidig diagnos är avgörande för att kunna sätta in proaktiva åtgärder som bromsar sjukdomsutvecklingen och förbättrar patientens livskvalitet, säger Muhammad Hanif, forskare i informatik vid Örebro universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye