Tetra Pak banar väg för solrosprotein inom livsmedels- och dryckesindustrin
Den mångsidiga ingrediensen öppnar upp för produktinnovation inom växtbaserade och funktionella livsmedels- och dryckeskategorier

Tetra Pak meddelar idag att man lanserar solrosprotein – en växtbaserad ingrediens som är framtagen för att hjälpa livsmedels- och dryckesproducenter att möta den ökande konsumentefterfrågan på växtbaserade produkter.
Solrosprotein som nu ingår i Tetra Pak utökade erbjudande av innovativa ingredienser, är en växtbaserad möjlighet för producenter att dra nytta av den snabbt växande marknaden för växtbaserad mat och dryck – ett område som förväntas tredubblas till 35,9 miljarder dollar till år 20331.
Solrosprotein är särskilt mångsidigt tack vare sin neutrala, lätt nötiga smakprofil, lena konsistens och ljusa färg. Dessa egenskaper gör att det kan användas i allt från växtbaserat iskaffe till yoghurt, färdiga proteindrycker och mycket mer. Med ett doseringsintervall på 2–7%2 erbjuder solrosprotein stor flexibilitet i produktutvecklingen och kan enkelt anpassas för att möta specifika krav – oavsett om målet är att höja proteininnehållet, förbättra textur eller skapa mer balanserad näring.
Att solrosprotein nu inkluderas i Tetra Paks ingrediensutbud stärker ytterligare företagets åtagande att hjälpa livsmedels- och dryckesproducenter att ta steget in i – och växa inom – den snabbt växande kategorin för kosttillskott och näring. Genom sina produktutvecklingscentrum hjälper Tetra Pak producenter att förkorta tiden till marknad och optimera utvecklingen av produkter som möter dagens hälsomedvetna konsumenters behov3.
Med 74% av dagens konsumenter som aktivt söker produkter med hälsofördelar4 skapar solrosproteinets näringsprofil5 stora möjligheter för producenter att ta del av den växande marknaden för funktionella livsmedel. Med upp till 50% proteinhalt6 samt fiber, vitaminer och antioxidanter är solrosprotein en idealisk ingrediens för funktionella och berikade produkter. Dess höga in vitro-smältbarhet (98%7) visar också på en aminosyraprofil väl anpassad för växtbaserade formuleringar8.
Den globala proteinmarknaden förväntas överstiga 27,48 miljarder dollar år 20349, medan Europas segment för måltidsersättningar ensamt väntas växa från 2,04 miljarder dollar 2024 till 3,91 miljarder dollar 2033 (CAGR 7,53%10).
I en tid när producenter står under press att optimera befintliga resurser och processlinjer och samtidigt expandera till nya kategorier, kan denna förnybara ingrediens integreras i nuvarande processer med endast minimala justeringar och investeringar.
Ida Svensson, Director Portfolio & Capabilities Food Solutions på Tetra Pak, kommenterar: ”Solrosprotein är en förnybar och flexibel ingrediens som öppnar dörren för nya produktmöjligheter utan att kräva stora förändringar i befintliga produktionslinjer eller produktformuleringar. Genom innovation med solrosprotein bidrar vi till Tetra Paks mål att säkerställa trygg och näringsrik mat globalt, samtidigt som producenter ges möjlighet att bredda sina portföljer med befintlig infrastruktur, attrahera hälsomedvetna konsumenter och ligga steget före marknadstrenderna.”
Nyckelord
Kontakter
Eva SchillerPR manager, Tetra Pak Norra Europa
Tel:+46 733 36 11 75eva.schiller@tetrapak.comBilder


Följ Tetra Pak
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tetra Pak
Tetra Pak lanserar världens första pappersbaserade barriär för juiceförpackningar10.12.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak, i samarbete med García Carrión, presenterade idag den första pappersbaserade barriärteknologin för juiceförpackningar. Denna innovation inom hållbara livsmedelsförpackningslösningar markerar ett betydande steg mot att minska beroendet av fossilbaserade material. Det nya förpackningsmaterialet lanseras nu på flera marknader.
Tetra Pak förvärvar Bioreactors.net för att accelerera lösningar inom New Food2.12.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak Processing Equipment SIA har förvärvat Bioreactors.net, ett Lettlandsbaserat företag med nära tre decenniers erfarenhet av att designa och tillverka bioreaktorsystem.
Tetra Pak lanserar integrerat värmepumpssystem som minskar energianvändningen med upp till 77%26.11.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Nya Tetra Pak® Integrated Heat Pump System kombinerar värme och kyla i pastöriseringsprocessen och kan sänka energiförbrukningen med upp till 77% och minska CO₂-utsläpp och driftkostnader
Tetra Pak och Artek Solutions i samarbete för att utveckla cirkulära lösningar med PolyAl12.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak har inlett ett samarbete med det svenska företaget Artek Solutions för att utforska nya användningsområden för PolyAl – det plast- och aluminiummaterial som återvinns från dryckeskartonger. Målet är att skapa högpresterande industriella produkter med lång livslängd genom att kombinera PolyAl med andra återvunna material.
TETRA PAK® FACTORY OS™ – NY AI-DRIVEN PLATTFORM FÖR LIVSMEDELSPRODUKTION4.11.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak® Factory OS™ är en skalbar och modulär lösning som kopplar ihop hela fabriken och möjliggör datadriven produktion. Högautomatiserade fabriker visar upp till 45% mindre produktspill och 20% färre driftstopp – Tetra Pak® Factory OS™ gör denna utveckling tillgänglig för fler producenter. Plattformen är utvecklad i samarbete med Accenture och stöds av Siemens, Rockwell Automation och Inductive Automation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum