Akademiker delar mest lika på föräldrapenningen
Uttaget av föräldrapenning för kvinnor och män skiljer sig mycket åt i olika yrken. Statistiken visar att föräldrar i yrken som kräver högre utbildning delar mest lika på föräldrapenningdagarna. Bland de par där båda föräldrarna har ett sådant arbete har kvinnor i genomsnitt tagit ut 220 dagar och män 112 dagar.
- Yrke är starkt kopplat till utbildningsnivå, och beroende på förälderns utbildningsnivå finns stora skillnader i uttaget. Kvinnor med eftergymnasial utbildning tar i genomsnitt ut färre dagar än kvinnor utan eftergymnasial utbildning. För män är förhållandet det motsatta. Dock finns det skillnader mellan yrken även när hänsyn tas till utbildningsnivå, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.
Undersökningen visar också att färre än hälften av alla pappor, 44 procent, tar ut fler än de 60 reserverade dagarna*. Män i kvinnodominerade yrken tar ut fler dagar än genomsnittet. I mansdominerade yrken som till exempel inom bygg och anläggning tar männen ut färre dagar.
- Kvinnor står fortfarande för den stora delen av föräldrapenninguttaget. Fler par delar lika på dagarna men utvecklingen går långsamt. Andelen par som delar lika har ökat från 8 procent för barn födda 2005 till 14 procent för barn födda 2013, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.
*Den första januari 2016 ökades de dagar som är reserverade för respektive förälder till 90 dagar.
Att dela lika: Att dela lika på dagarna är här definierat som att föräldrarna har tagit ut 40-60 procent av dagarna när barnet fyllt två år.
Läs analysen här.
Läs statistik per yrke här.
Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Försäkringskassan växer i Trelleborg – 15 nya it-medarbetare behövs13.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Försäkringskassans it-verksamhet växer och nu ska man rekrytera femton nya medarbetare till kontoret i Trelleborg som etablerades så sent som 2022. - Vi behöver bli fler, framförallt systemutvecklare, och vi tror att personer som i dag pendlar från Trelleborg med omnejd gärna skulle jobba i här, säger enhetschef Petter Norman.
Färre har sjukersättning – större andel psykiatriska diagnoser7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag har omkring 220 000 personer sjukersättning, tidigare kallad förtidspension. En ny analys från Försäkringskassan visar att antalet mottagare har sjunkit över tid och att gruppen som får sjukersättning förändrats – något som beror på lagändringar. De flesta har idag sjukersättningen på grund av psykiatriska diagnoser och andelen mottagare som enbart får ersättning på garantinivå – en förhållandevis låg ekonomisk ersättning – har tredubblats de senaste 20 åren.
Organiserad brottslighet plundrar assistansersättningen22.4.2025 08:37:03 CEST | Pressmeddelande
Kriminella missbrukar välfärden genom assistansersättningen. Fyra av tio brukare beräknas ha kommit i kontakt med personliga assistenter som har koppling till eller är aktiva inom organiserad brottslighet.
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum