Örebrostudenter hittar PFAS-relaterat ämne i glögg
Fyra kemistudenter vid Örebro universitet analyserade tolv glöggprodukter som köpts i dagligvaruhandeln. I samtliga prover påvisades mätbara halter av trifluorättiksyra (TFA). Forskare betonar att den hälsomässiga betydelsen är oklar och att mer forskning behövs.

Studenterna Kevin Li, Hilda Gustafsson, Axel Moosberg och Malin Hallberg går tredje året på Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik vid Örebro universitet och har inom ramen för ett examensarbete på kandidatnivå analyserat tolv kommersiellt tillgängliga glöggprodukter.
De hittade mätbara mängder av trifluorättiksyra (TFA) – ett persistent fluorerat ämne som är relaterat till PFAS – i alla prover, med halter mellan 20 och 100 µg/L. Urvalet omfattade både alkoholhaltig och alkoholfri glögg.
– TFA har tidigare påvisats i apelsin- och äppeljuice samt i barnpuréer, och höga halter har uppmätts i rött vin. Studenterna var nyfikna på TFA i glögg eftersom vissa produkter har liknande ursprung, till exempel från druvor, säger Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet och handledare för studentprojektet.
TFA bildas vid nedbrytning av PFAS
TFA är ett litet och mycket stabilt fluorerat ämne som bildas vid nedbrytning av vissa PFAS och andra fluorerade kemikalier. Det har påvisats i dricksvatten, nederbörd och grödor, men glögg har inte tidigare studerats.
Även om TFA inte bioackumuleras på samma sätt som många andra PFAS-ämnen, gör dess mycket höga persistens att förekomsten är miljömässigt relevant. Halter har också uppmätts i människors blod.
– Att TFA förekommer i mätbara halter i säsongsprodukter som glögg visar hur spridda dessa föroreningar är och att de dyker upp på oväntade platser, säger studenten Kevin Li.
– Det här visar vikten av fortsatt forskning för att förstå källor och långsiktiga effekter, säger studiekamraten Hilda Gustafsson.
Praktiskt arbete för framtidens miljövetare
Studien genomfördes inom en kurs i miljöforensik, som är en del av kemiprogrammet.
Studenterna ansvarade för provtagning, analys och datatolkning med validerade metoder och fullständiga QA/QC-rutiner vid forskningscentrat Människa-Teknik-Miljö vid Örebro universitet, under handledning av doktoranden Welmoed Nauta.
– Att TFA förekommer förvånar oss inte. PFAS, inklusive TFA, är en global utmaning som kräver uppmärksamhet, säger studenten Axel Moosberg.
– Resultaten understryker vikten av att aktivt övervaka livsmedel och miljö med avseende på organiska föroreningar, säger Malin Hallberg, även hon student vid Örebro universitet.
Mer forskning behövs
Hur TFA hamnat i glöggen är okänt. En tänkbar källa är vattnet som används i tillverkningen. Det kan också komma från råvaror som varit förorenade eller andra delar av tillverkningsprocessen.
Inga slutsatser om hälsorisker kan dras i nuläget, enligt forskaren Leo Yeung.
– Vi har konstaterat att TFA förekommer – det väcker intressanta frågor. Nästa steg är att förstå varför. Vi hoppas att detta kan bidra till ökad övervakning av persistenta fluorerade ämnen i livsmedel och drycker, säger Leo Yeung.
Fakta:
- Trifluorättiksyra, TFA, är ett PFAS-ämne som kan bildas vid nedbrytning av vissa växtskyddsmedel.
- TFA löser sig lätt i vatten, är mycket lättrörlig i mark, och bryts inte ner naturligt i miljön. Det innebär att TFA som en gång hamnat i grundvattnet är i praktiken omöjligt att rena bort i stor skala.
- Än så länge utgör halterna i grundvattnet ingen akut fara, men det är angeläget att undvika en allvarligare förorening, enligt Kemiinspektionen.
- Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik är en treårig utbildning i kemi där teori blandas med laborationer. Efter utbildningen kan du kan arbeta med allt från läkemedel till analys av bevis från brottsplatser. Läs om programmet här.
Nyckelord
Kontakter
Kontakta gärna forskaren Leo Yeung på engelska: leo.yeung@oru.se, 0709-605 106.
Anna LorentzonKommunikatör
Tel:019 302118Tel:0737 621943anna.lorentzon@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 17 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI, robotik och cybersäkerhet, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
AI-förordning i EU riskerar tappa legitimitet9.12.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Andrew Leyden, rättsvetare vid Örebro universitet, har i en studie granskat EU:s AI-förordning som bygger på tekniska standarder. – Traditionella frågor om rättssäkerhet, ansvar och demokratisk legitimitet får en ny betydelse när tekniska standarder fungerar som ett slags privat lagstiftning, säger han.
Presentation får fler att välja vegetarisk mat3.12.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Pannbiff med lök och potatis är en svensk klassiker, men utan pannbiffen blir det inte mycket kvar av måltiden. Ansung Kim forskar vid Örebro universitet om hur kött kan ersättas i måltider.
Studie ger hopp om behandling mot mag- och tarmbesvär2.12.2025 10:09:22 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Örebro universitet har tagit ett viktigt steg framåt i förståelsen av tarmsjukdomen IBS. För första gången har man kunnat visa, direkt i människans tarm, att smörsyra kan stärka tarmen. Studien ger nytt hopp om framtida behandlingar för de dagliga besvär som drabbar hundratusentals svenskar. – Vi såg en lucka i forskningen: man hade visat effekter i cellstudier och djurförsök, men den direkta påverkan i människans tarm var mindre utforskad, säger Rebecca Wall, forskare i mikrobiologi vid Örebro universitet.
Mindre mångfald och mer nationalism i svensk mediapolitik1.12.2025 10:07:24 CET | Pressmeddelande
Styrningen av public service har blivit en politisk stridsfråga, enligt en ny studie från Örebro universitet. – Vi ser ett tydligt skifte där jämställdhet och mångfald tonas ned samtidigt som uppdraget blir mer nationalistiskt, säger professor Maria Jansson.
Ny AI-teknik kan ge snabb och säker demensdiagnos27.11.2025 07:54:16 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Örebro universitet har varit med och utvecklat två nya AI-modeller som kan analysera hjärnans elektriska aktivitet och med mycket hög träffsäkerhet skilja mellan friska personer och patienter med demenssjukdomar som Alzheimer. – Tidig diagnos är avgörande för att kunna sätta in proaktiva åtgärder som bromsar sjukdomsutvecklingen och förbättrar patientens livskvalitet, säger Muhammad Hanif, forskare i informatik vid Örebro universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum