67 miljoner till bröstcancerforskning bland äldre kvinnor

Varje år får cirka 9000 personer bröstcancer. Inom Region Örebro län opereras årligen runt 280 patienter för sin bröstcancer.
Studien som heter IMPORTANT blir den första i världen att undersöka om en lägre dos av en målsökande behandling som heter CDK 4/6-hämmare fungerar på äldre patienter med spridd hormonkänslig bröstcancer.
Läkemedel som blockerar cancerceller
CDK 4/6 är en ny kategori av läkemedel som lanserades för sex år sedan. Den blockerar cancercellerna så de inte kan gå vidare i cellcykeln.
– Sådana studier finansieras sällan av läkemedelsindustri som brukar ha ett annat forskningsfokus än att försöka bevisa att mindre dos skulle kunna fungera lika bra för vissa patienter, förklarar Antonios Valachis, överläkare inom verksamhetsområde onkologi på Universitetssjukhuset Örebro.
Vanligtvis är behandling för dessa patienter en kombination av antihormonell behandling och den målsökande behandlingen CDK 4/6-hämmare. Hämmaren ges som tabletter och den ges som standarddos till alla patienter.
– Man har sett dock att äldre patienter löper större risk för biverkningar om de får fulldos av CDK 4/6-hämmare. I studien kommer vi att använda ett bedömningsverktyg för att se om äldre patienter är i bra skick eller sköra och om de är sköra kommer vi att lotta dem att antingen få lägre dos av CDK 4/6-hämmare eller standarddos, säger han.
Förhoppning om att lägre dos ger lika bra effekt
I studien ingår 19 partners från de elva länder om deltar. Från Sverige deltar Universitetssjukhuset Örebro och Akademiska sjukhuset i Region Uppsala. 500 patienter kommer att rekryteras från Sverige, Norge, Finland, Italien, Spanien och Grekland. Studien beräknas att pågå under fem år.
– Vi hoppas att vi kommer att kunna bevisa att en lägre dos av CDK 4/6-hämmare hos äldre och sköra bröstcancerpatienter är minst lika bra som fulldos men med färre biverkningar. Det kommer i sådant fall att ändra klinisk praxis och vi kommer att kunna förbättra möjligheten att behandla våra äldre, sköra patienter. Färre biverkningar kommer att innebära mindre behov av vård och en bättre livskvalitet för dessa patienter, avslutar han.
Nyckelord
Kontakter
Antonios ValachisÖverläkareVerksamhetsområde onkologi på Universitetssjukhuset Örebro
Tel:073 - 561 76 91antonios.valachis@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatör
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder


Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Paula – en av 24 som delar på Nyckelfondens miljoner: Forskar för att stoppa livsfarliga bakterier29.3.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart vilka forskare som får årets anslag från stiftelsen Nyckelfonden. Totalt delar 24 olika projekt på 13 miljoner kronor – pengar som helt och hållet kommer från gåvor och donationer från privatpersoner och företag. En av årets utvalda forskare är Paula Mölling, molekylärbiolog och docent på Universitetssjukhuset i Örebro, som med den allra senaste tekniken forskar för att få kunskap om hur bakterier fungerar och beter sig.
Besvär efter elolycka kan pågå i flera år13.3.2023 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Smärta och nedsatt känsel är vanliga besvär för den som är med i en elolycka och får ström genom kroppen. För en del kan symtomen vara kvar flera år efter olyckan. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro. ”Det här är olyckor som framför allt drabbar elektriker i arbete, men även andra yrkesgrupper drabbas”, säger forskaren Lisa Rådman.
Världshörseldag den 3 mars - hörselvård till alla!2.3.2023 09:35:00 CET | Pressmeddelande
Varje år firas Världshörseldagen den 3 mars. Initiativtagare är Världshälsoorganisationen, WHO, och årets tema är hörselvård till alla. För att uppmärksamma dagen bjuder Region Örebro län och Örebro universitet in till föreläsningar i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro.
Olika behandlingsalternativ utvärderas i ny bröstcancerstudie17.2.2023 12:50:57 CET | Pressmeddelande
Varje år får cirka 9 000 personer bröstcancer i Sverige. Det innebär att en av åtta kvinnor får sjukdomen under sin livstid. En nationell studie som utgår från Universitetssjukhuset Örebro har startat för att undersöka vilken typ av antihormonell behandling som är bäst att använda vid förlängd behandling. Bröstcancerförbundet har delat ut en miljon kronor till forskningen.
Förvånande upptäckt kring forskning av bruten handled9.2.2023 10:40:00 CET | Pressmeddelande
I takt med att befolkningen blir allt äldre ökar antalet personer som drabbas av bruten handled. Det har tidigare saknats forskning kring hur en handledsskada på bästa sätt tas om hand. Nu visar en studie från Universitetssjukhuset Örebro att en handledsskada med fördel opereras med endast en platta inopererad på handflatesidan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum