Östersjöportalen på Skansen

Östersjöportalen – ett kunskapscentrum på Skansen
I samarbete med BalticSea2020, Sveriges Lantbruksuniversitet och Stockholms Universitet har Skansen tagit fram ett förslag på ett kunskapscentrum som finansieras med medel från BalticSea2020.
- Vi är väldigt glada över samarbetet med Skansen. Den framtida Östersjöportalen kommer att bli en unik plats för besökare att lära sig mer om Östersjön och den framtid innanhavet står inför, säger BalticSea2020s verksamhetschef Conrad Stralka.
-Skansen är Sveriges största och roligaste klassrum. Här kan både skolelever och gäster lära sig mer om kulturhistoria och samspelet mellan människa, djur och natur. Med Östersjöportalen får vi en unik möjlighet att berätta om den känsliga miljön kring och i Östersjön, om både problem och möjligheter, säger Skansenchefen John Brattmyhr. Det finns ingen sådan plats runt Östersjöns länder idag. Det ger oss möjlighet att engagera och aktivera människor att ta ställning för framtiden.
Viktiga frågor för framtiden
De som växer upp idag är de som kommer att leva med Östersjön i framtiden. I Östersjöportalen på Skansen kommer olika lösningar för framtiden att lyftas fram. Hur ska vi kunna behålla ett friskt innanhav med hållbara fiskbestånd som är till nytta för alla som bor runt om? Frågorna ställs på sin spets i de pedagogiska utställningarna i det nya kunskapscentret. Problemen är idag många, men med ökad kunskap och handlingskraft finns stora möjligheter att förbättra situationen i havet.
Byggstart 2016
Östersjöportalen på Skansen blir en spännande byggnad som kommer att ligga där det en gång i tiden fanns sjölejon, pingviner och till för några år sedan flamingos. Byggnaden från 50-talet ligger mellan Skansen-Akvariet och Galejans tivoliområde. Östersjöportalen har detaljplanerats under 2015 - 16 och byggstart planeras till hösten 2016.
Skansen - världens äldsta friluftsmuseum
Skansen är en av Sveriges ledande besöksmål med 1,4 miljoner besökare per år. Skansen grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige.
I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna svenska lantraser. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Skansen är också en viktig miljö för lärande och kunskap med många inbokade skolklasser på besök varje dag.
BalticSea2020
Stiftelsen BalticSea2020 grundades år 2005 av Björn Carlson genom en donation om 500 miljoner kronor. Stiftelsens tillgångar ska finansiera projekt som är åtgärdsorienterade, innovativa och som bidrar till en friskare Östersjö. Stiftelsen arbetar också för att sprida kunskap och information om Östersjöns till beslutsfattare, myndigheter, skolor och privatpersoner.Sedan stiftelsen påbörjat sitt arbete 2006 har styrelsen anslagit närmare 400 miljoner kronor till projekt inom Övergödning, Fiske och Information. BalticSea2020 bedriver forsknings- och åtgärdsprojekt både under ledning av egen personal, och med stöd av externa institutioner och organisationer.
Bilder


Om
Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Skansen lämnar Djurgården för en dag – firar Biologiska mångfaldens dag i Akalla by6.5.2025 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Lördagen den 24 maj deltar Skansen i Stockholm stads firande av Biologiska mångfaldens dag i Akalla by – ett arrangemang som belyser naturens mångfald genom kunskap, aktiviteter och upplevelser för hela familjen. Initiativet sker i samverkan med Världsnaturfonden WWF och markerar en särskild satsning där Skansens publika verksamhet tillfälligt flyttar utanför parken.
Comedy Carnival 2025 – humoreliten samlas på Skansen i sommar5.5.2025 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Den 29 augusti är det dags för en ofiltrerad skrattfest när Comedy Carnival intar Sollidenscenen på Skansen. Gäster bjuds på en storslagen upplevelse där vassa iakttagelser, rå humor och träffsäker satir möts i en vansinnig standup signerad humorgiganter som Torbjörn Averås Skorup, Messiah Hallberg, Thanos Fotas och Elvira Gullberg.
Pippi Långstrump firar 80 år med stort kalas på Skansen29.4.2025 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Den 10–11 maj bjuder Skansen och Astrid Lindgren Company in till ett stort födelsedagsfirande när Pippi Långstrump, världens starkaste flicka, firar 80 år. Det blir två dagar fyllda av musik, bus och godsaker. Gäster i alla åldrar välkomnas till en fantasifull helg där lek och berättarglädje står i centrum.
Jazz på Skansen 2025 – Claire Martin, Champian Fulton och Lill Lindfors28.4.2025 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är ytterligare fem liveakter klara för Sollidenscenen på Skansen. I sommar gästas årets Jazz på Skansen av internationella storheter som Claire Martin och Champian Fulton och svenska legender som Lill Lindfors. Under fem onsdagskvällar firas jazzens bredd, energi och universella uttryck under ledning av Nils Landgren och Hans Backenroth. Samtliga jazzkvällar ingår i entrén till parken.
Scensommar på Skansen – nyskapande viskonserter, poetisk rock och dansfest i folkparksmiljö25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
De tre första akterna är klara inför sommaren på Skansens scener. Från soul train-festival och en ny supertrio till svenska visskatter. Sommaren 2025 bjuder på scenupplevelser med bland andra Moonica Mac, Arvid Nero, Timo Räisänen & son, Caroline af Ugglas, Dan Hylander och Soul Train Party.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum