Tullverket

69 kilo kokain misstänks ha smugglats i fritidsbåt

Dela

Tre personer från Stockholm åtalas för att ha smugglat stora mängder kokain i en fritidsbåt. Efter ett tips till Tullverket om misstänkt narkotika åkte tulltjänstemännen till en strand utanför Höganäs i Skåne. Där hittades väskor som innehöll över 69 kilo kokain. Tullverket kunde nysta upp härvan med hjälp av information från Kustbevakningen om ett motorhaveri på en fritidsbåt i samband med att narkotikan flöt i land på stranden.

Över 69 kilo  kokain flöt i land vid en strand utanför Höganäs i Skåne. Foto: Tullverket
Över 69 kilo kokain flöt i land vid en strand utanför Höganäs i Skåne. Foto: Tullverket

– Genom ett gediget utredningsarbete på Tullverket och god samverkan med andra myndigheter lyckades vi göra det möjligt att åtala tre personer som inte togs på bar gärning i ärendet. Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika och kokainbeslaget är ett av de större vi har gjort, säger Erik Friberg, biträdande chef på Tullkriminalenheten i Malmö.

Fyra väskor med kokain
I september förra året fann Tullverket sammanlagt fyra väskor med narkotika på en strand i närheten av Höganäs i Skåne. Värdet på den beslagtagna narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarledet.

– Genom tips till Tullverket från en uppmärksam privatperson, gott samarbete med andra myndigheter och ett grundligt genomfört utredningsarbete inom myndigheten lyckades vi stoppa den här stora mängden narkotika från att komma ut i samhället, säger Erik Friberg.

Trio åtalas – alla nekar till brott
Två personer misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling mellan den 7 till 9 september 2020. Ytterligare en person misstänks för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling gemensamt och i samråd med andra. De åtalade är födda 1984, 1986 och 1998. Samtliga nekar till brott.
Huvudförhandlingen inleds vid Helsingborgs tingsrätt den 23 februari.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771 - 450 590.
Tipsa Tullverket om tullbrott: 90 114.

Nyckelord

Bilder

Över 69 kilo  kokain flöt i land vid en strand utanför Höganäs i Skåne. Foto: Tullverket
Över 69 kilo kokain flöt i land vid en strand utanför Höganäs i Skåne. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
På en strand i Nordvästra Skåne flöt över 69 kilo kokain i land. Foto: Tullverket
På en strand i Nordvästra Skåne flöt över 69 kilo kokain i land. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Över 69 kilo kokain flöt i land vid Höganäs. En uppmärksam privatperson kontaktade Tullverket. Foto: Tullverket
Över 69 kilo kokain flöt i land vid Höganäs. En uppmärksam privatperson kontaktade Tullverket. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer28.9.2021 08:03:17 CEST | Pressmeddelande

Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvärre måste de ofta släppas eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Därmed kan de rulla vidare på de svenska vägarna med sina tunga fordon och utgöra en livsfara för andra trafikanter. Därför vill Tullverket nu se en översyn av lagstiftningen så att drograttfylla betraktas som ett grovt brott när chauffören kör ett tungt fordon.

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger1.7.2021 15:43:13 CEST | Pressmeddelande

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum