Tullverket

69 kilo kokain misstänks ha smugglats i fritidsbåt

Dela

Tre personer från Stockholm åtalas för att ha smugglat stora mängder kokain i en fritidsbåt. Efter ett tips till Tullverket om misstänkt narkotika åkte tulltjänstemännen till en strand utanför Höganäs i Skåne. Där hittades väskor som innehöll över 69 kilo kokain. Tullverket kunde nysta upp härvan med hjälp av information från Kustbevakningen om ett motorhaveri på en fritidsbåt i samband med att narkotikan flöt i land på stranden.

Över 69 kilo  kokain flöt i land vid en strand utanför Höganäs i Skåne. Foto: Tullverket
Över 69 kilo kokain flöt i land vid en strand utanför Höganäs i Skåne. Foto: Tullverket

– Genom ett gediget utredningsarbete på Tullverket och god samverkan med andra myndigheter lyckades vi göra det möjligt att åtala tre personer som inte togs på bar gärning i ärendet. Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika och kokainbeslaget är ett av de större vi har gjort, säger Erik Friberg, biträdande chef på Tullkriminalenheten i Malmö.

Fyra väskor med kokain
I september förra året fann Tullverket sammanlagt fyra väskor med narkotika på en strand i närheten av Höganäs i Skåne. Värdet på den beslagtagna narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarledet.

– Genom tips till Tullverket från en uppmärksam privatperson, gott samarbete med andra myndigheter och ett grundligt genomfört utredningsarbete inom myndigheten lyckades vi stoppa den här stora mängden narkotika från att komma ut i samhället, säger Erik Friberg.

Trio åtalas – alla nekar till brott
Två personer misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling mellan den 7 till 9 september 2020. Ytterligare en person misstänks för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling gemensamt och i samråd med andra. De åtalade är födda 1984, 1986 och 1998. Samtliga nekar till brott.
Huvudförhandlingen inleds vid Helsingborgs tingsrätt den 23 februari.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771 - 450 590.
Tipsa Tullverket om tullbrott: 90 114.

Nyckelord

Bilder

Över 69 kilo  kokain flöt i land vid en strand utanför Höganäs i Skåne. Foto: Tullverket
Över 69 kilo kokain flöt i land vid en strand utanför Höganäs i Skåne. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
På en strand i Nordvästra Skåne flöt över 69 kilo kokain i land. Foto: Tullverket
På en strand i Nordvästra Skåne flöt över 69 kilo kokain i land. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Över 69 kilo kokain flöt i land vid Höganäs. En uppmärksam privatperson kontaktade Tullverket. Foto: Tullverket
Över 69 kilo kokain flöt i land vid Höganäs. En uppmärksam privatperson kontaktade Tullverket. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Marmorskivor innehöll rekordmycket cannabis14.4.2021 09:49:58 CEST | Pressmeddelande

Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När Tullverkets personal i Göteborg knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts. Beslaget visade sig vara det största som gjorts i Sverige. Totalt hittades 1,2 ton cannabis i tre olika containrar från Marocko. Narkotikan beräknas vara värd cirka 120 miljoner kronor i missbrukarledet. Idag åtalas fem personer av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum