Naturskyddsföreningen

7 midsommarblommor du absolut inte vill ha under kudden

Dela
De är förrädiskt vackra, men se upp – de tar allt solljus, tränger ut allt annat och lämnar bina hungriga. Här är sju invasiva blommor du definitivt inte vill lägga under kudden i midsommar.
Invasiva arter tar lätt över och tränger ut mångfalden.
Invasiva arter tar lätt över och tränger ut mångfalden.

Lupinerna får vägrenarna att skifta i blått och lila så här års. De är älskade av många, men har – liksom alla andra invasiva arter – en mörk baksida.

– Invasiva växter är ett stort hot mot den biologiska mångfalden. De konkurrerar ut våra ursprungliga vilda blommor och påverkar hela ekosystem. Mångfalden utplånas där de rycker fram, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

De invasiva växterna är främmande arter som tränger ut inhemska midsommarblommor som blåklocka, prästkrage och käringtand och sprider sig ohämmat. Även om de kan locka till sig bin och andra pollinatörer är de samtidigt ett hot mot insekter. De blommar bara en kort period och när alla andra växter är utkonkurrerade lämnas bina hungriga.

Trots det växande problemet med invasiva arter har regeringen beslutat att helt avskaffa budgeten för att bekämpa dem. Det innebär att länsstyrelserna inte kan vidta åtgärder längre och tidigare bekämpningssatsningar måste avbrytas. Detta gör också att tidigare insatser blir bortkastade eftersom bestånd som inte är färdigbekämpade sprider sig snabbt.

– Arterna riskerar nu att sprida sig fritt i stora delar av landet. Det kommer att bli både dyrare och svårare att bekämpa dem ju mer de sprids. Regeringen måste inse allvaret och återställa budgeten för att bekämpa invasiva arter, säger Karin Lexén.


Här är blommorna du absolut inte vill ha under kudden i midsommar:

1. Blomsterlupin: Förrädiskt vacker ört med kort blomningstid som bildar täta bestånd där inget annat kan växa. Tränger ut de inhemska ängsblommorna så när den blommat klart blir det brist på mat för pollinatörerna.

2. Parksallat: Kommer från Kaukasus, kan lätt bli ett obesegrat ogräs i din trädgård och kväva all annan växtlighet.

3. Jättebalsamin: Trädgårdsväxt med sitt ursprung i västra Himalayas bergstrakter. Stor köttig växt som kan bli 2,5 meter hög och konkurrerar med andra växter om plats och solljus.

4. Jätteloka: Kaukasisk jätteört som kan bli tre meter hög och växtsaften kan ge svåra blåsor i kombination med solljus.

5. Vresros: Storväxt buske med vassa taggar som sprider sig både med förgreningar från rötterna och med frön från nyponen.

6. Kanadensiskt gullris: Fröna sprider sig med vinden och växten bildar täta bestånd som skuggar ut sommarbuketten.

7. Parkslide: Varje husägares mardröm. Kommer från vulkanisk mark och har rötter starka nog att förstöra asfalt, vattenledningar och husgrunden.Nästan helt omöjlig att bekämpa.

Ser du någon av arterna i naturen – rapportera in dem till Artportalen.  

Läs mer om Naturskyddsföreningens projekt Världens längsta blomsteräng

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Invasiva arter tar lätt över och tränger ut mångfalden.
Invasiva arter tar lätt över och tränger ut mångfalden.
Ladda ned bild

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye