Svenska Postkodlotteriet

70 miljoner i extrastöd

Dela

De ideella organisationer som får del av överskottet från Postkodlotteriet fick på tisdagen drygt 70 miljoner kronor extra för att arbetet med konsekvenserna av Coronapandemin.

Sammanlagt är det 56 organisationer som delar på 70,4 miljoner kronor. Pengarna kommer från lottköpares deltagande i Postkodlotteriet och stödet till välgörenhetsorganisationerna är inte öronmärkt.

-       De ideella organisationernas insatser är viktigare än någonsin, säger Postkodlotteriets vd Eva Struving. Tack vare våra lottköpare kan vi bidra ytterligare till organisationernas verksamheter i det här svåra läget.

Pandemin har ökat människors utsatthet runt om i världen och behoven i civilsamhället är stora. De ideella organisationerna har ställt om blixtsnabbt i sin jakt på nya vägar och sätt att möta krisen. Organisationerna delar varje år på Postkodlotteriets överskott –  i februari i år delade de på drygt en miljard kronor. Och nu får de ett extra tillskott.

En av dem är UNHCR som redan före pandemin var underfinansierad i förhållande till de behov som finns.

-       Varenda krona räknas, säger generalsekreterare för Sverige för UNHCR, Åsa Widell. 79,5 miljoner människor är på flykt i världen och Corona har ytterligare förvärrat deras situation.

Konkret har UNHCR kraftigt ökat kontantstöd till flyktingar, något som fortsättningsvis prioriteras och organisationen avser att se till att utbildningen för flyktingar fortsätter – hittills har 750 000 barn och ungdomar fått distansundervisning under pandemin.

Gunilla Bergsten är enhetschef på BRIS som också ställt om verksamheten.

-       När samhället stängt ner, skolan och andra vuxna har varit frånvarande i barns liv, har riskerna ökat för de barn som lever i utsatta situationer, berättar Gunilla Bergsten. Något som märkts i samtalen med barnen.

Med hjälp av extrastödet planerar BRIS bland annat att stärka stödkanalerna. Under första kvartalet 2021 kommer stödlinjen att öppnas dygnet runt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Postkodlotteriet
Svenska Postkodlotteriethttps://www.postkodlotteriet.se/

Svenska Postkodlotteriet är ett av Sveriges största lotterier. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet genererat mer än 11 miljarder kronor till ideella organisationer - tack vare alla som köpt lotter. Samtidigt har över 1 200 svenskar blivit miljonärer. 

Novamedia Sverige AB driver lotteriet på uppdrag av Svenska Postkodföreningen, som innehar spellicens utfärdad av spelinspektionen. Konceptet ägs av Novamedia B.V.. Novamedia Sverige AB är ISO 27001-certifierat.

 

Följ Svenska Postkodlotteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Postkodlotteriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum