Uppsala stadsteater

"9 to 5 – Musikalen". En countrymusikal-komedi.

Dela
Uppsala stadsteater har det stora nöjet att presentera Skandinavienpremiären av "9 to 5 – musikalen", som tidigare spelats på både Broadway och West End. Premiär 30 september.
Uppsala stadsteater. Foto: Klara G.
Uppsala stadsteater. Foto: Klara G.

Tre kontorsarbetande kvinnor har fått nog av sin mansgris till chef och bestämmer sig för att hämnas. Deras krav är enkla: lika lön för lika arbete och inga fler sexuella trakasserier. Med hjälp av varandra, en gnutta råttgift och lite gaffatejp, tar de makten över det brunmurriga kontorslandskapet och inget blir sig någonsin likt igen.

9 to 5 – musikalen bygger på filmen från 1979, som gav Dolly Parton en Oscarsnominering för ledmotivet. Till musikalversionen har hon dessutom skrivit ny musik och alla sångtexter.

På scen står ett sjumannaband under musikalisk ledning av Gustav Holmqvist och Henric Hammarbäck, som bland annat producerat den svenska countryscenens nya stjärnskott David Ritschardt och H.Self. För regin står Farnaz Arbabi, vars senaste uppsättning Brinn på Unga Klara fick både teaterkritikernas pris och blev utvald till Scenkonstbiennalen 2023. Arbabi gjorde nyligen succé med musikalen Cabaret på Dramatens stora scen och nu samarbetar hon återigen med scenografen Jenny Kronberg och kostymdesignern Lena Lindgren för att skapa den 1970-tals-kontorsmiljö som 9 to 5  musikalen utspelar sig i.

Just nu befinner sig Farnaz, Lena, och Jenny i countryns huvudstad Nashville, Tennessee, där de bland annat går i Dolly Partons fotspår i sin research inför arbetet med 9 to 5 – musikalen.

Med musikalversionen av den skruvade filmkomedin från 1979 öppnar vi säsongen 23/24 på Stora scenen, med premiär 30 september.

Filmen 9to5 är fruktansvärt rolig men också helt radikal i sin skildring av hur patriarkatet och kapitalismen går hand i hand, och vilka åtgärder som krävs för att få drägliga arbetsvillkor. Musikalen är allt det plus ännu mer av Dolly Parton! Det, i kombination med den tidiga 1980-talsestetiken gjorde det oemotståndligt för mig att arbeta med. Om Dolly kommer vara med på scen? O ja, det kan jag garantera!

Farnaz Arbabi 

9 to 5 – musikalen

Musik & sångtexter: Dolly Parton

Av Patricia Resnick

Baserad på filmen skapad av 20th Century Fox Picture

Originaluppsättning på Broadway, av Robert Greenblatt, April 2009.

Orkestrering: Bruce Coughlin.

Arrangemang & kompletterande orkestrering: Stephen Oremus & Alex Lacamoire

Översättning: Linnea Sjunnesson & Fredrik Fischer.

Regi: Farnaz Arbabi.

Scenografi: Jenny Kronberg.

Kostymdesign: Lena Lindgren.

Musikaliskt ansvarig: Gustav Holmqvist & Henric Hammarbäck.

Kapellmästare: Gustav Holmqvist.

Koreografi: BamBam Frost.

Förlag: Presented by arrangement with Music Theatre International  

Förlag översättning: Nordiska Aps Köpenhamn

Biljettsläpp: maj 2023

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Uppsala stadsteater. Foto: Klara G.
Uppsala stadsteater. Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

Publika framgångar för Uppsala stadsteater24.5.2023 08:35:16 CEST | Pressmeddelande

Uppsala stadsteater har under spelåret 2022/2023 hittills presenterat närmare 600 evenemang, däribland ett stort antal urpremiärer, den största operasatsningen i teaterns historia, guidade visningar, och återkommande och nya program för unga. Publiksiffran – noterad före sommarens Scensommar i Gottsunda – uppgår till närmare 73 700 besökare varav drygt 16 500 var barn och unga. Det årligen återkommande programmet Scensommar i Gottsunda uppskattas attrahera ytterligare 4 000 besökare innan spelåret avrundas den 31 augusti.

Uppsala stadsteater presenterar ”Den fule”: En skruvad komedi om famlandet efter framgång och autenticitet. Premiär 15 september 2023.26.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den fule är en pjäs där jaget upplöses på identiteternas fria marknad. Här är inget autentiskt, inget är heligt och inget är hugget i sten. Inte ens ditt eget ansikte. I händerna på regissören Viktor Tjerneld blir Marius von Mayenburgs Den fule en skruvad absurd komedi i famlandet efter framgång, säljpotential och autenticitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum