Försäkringskassan

90 000 barn till separerade föräldrar får inte ett rättvist underhåll

Dela

43 procent av de 207 000 barn som får fullt underhållsstöd från Försäkringskassan, skulle få mer i underhåll om föräldrarna själva kom överens om summan, baserat på barnets behov och föräldrarnas betalningsförmåga.

Varje år berörs cirka 50 000 barn av en separation och idag lever cirka 500 000 barn i Sverige med särlevande föräldrar. Det är föräldrarna som har huvudansvaret för sitt barns försörjning och det är barnets bästa som ska stå i fokus.

- Många föräldrar, som idag inte bor med sina barn, stöttar inte boendeföräldern och barnet med ett rättvist underhåll. Det leder till att boendeföräldern behöver söka underhållsstöd från Försäkringskassan för att klara barnets försörjning, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Det underhållsbidrag som föräldrarna själva ska komma överens om ska grundas på vad barnet faktiskt kostar, liksom vad föräldrarna tjänar. 90 procent av de barn som finns i de lägsta inkomstgrupperna skulle kunna få cirka 1 100 kr mer per månad om man räknade på det sättet.

- Det är hög tid att skrota myten om underhållsstödet på 1 573 kronor som en norm för hur stort underhållsbidraget ska vara. Självklart ska Försäkringskassan finnas till hands om föräldrarna inte kan lösa situationen, men i första hand ska föräldrarna själva ta ansvar för sitt barns försörjning, säger Niklas Löfgren.

Den 1 april tillkom nya regler i lagstiftningen gällande underhållsstöd. En del är att Försäkringskassan genom information och stöd ska hjälpa föräldrar att själva komma överens om underhållsbidrag för sina barn. En annan förändring är att Försäkringskassan inte längre kommer att betala ut något underhållsstöd om en underhållsskyldig förälder har betalat till Försäkringskassan i rätt tid i minst sex månader i följd. Läs mer om lagändringen här.

Källa: Källa: Ds 2014:27, Ökat stöd för underhållsreglering

Fakta:
Underhållsbidrag
: När ett barn bor hos endast en av föräldrarna, ska den andra föräldern betala underhållsbidrag.
Underhållsstöd: Ett bidrag till barn vars föräldrar inte bor tillsammans och där betalningen av underhållsbidrag inte fungerar. Underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan.

Läs mer om föräldraansvaret och ett rättvist underhåll på www.separeradeforaldrar.se Här finns även Försäkringskassans podcast för separerade föräldrar med Sofia Wistam och gäster.

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Bilder

Bild pojke fotboll
Bild pojke fotboll
Ladda ned bild
Bild flicka vid matbord
Bild flicka vid matbord
Ladda ned bild
Separationspodden
Separationspodden
Ladda ned bild

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum