Umeå kommun

AI kan stimulera återbruk

Dela

Nu bryter Returbutiken, Umeå kommun och Hi5 ny mark med hjälp av Artificiell Intelligens (AI). Genom att använda maskininlärning och bildanalys ska vi under våren ta fram en lösning som automatiskt skapar ett digitalt register över de artiklar som finns i butiken. Registret kan vi sedan använda för att göra det enklare och effektivare att hitta begagnade produkter. Intresserade ser utbudet utan att fysiskt behöva besöka butiken och det blir lättare att återbruka mer istället för att köpa nytt.

–Vi är mycket förväntansfulla och längtar att få se hur det går. Vi tror att den nya lösningen vi har tagit fram tillsammans med Hi5 och deras kunskaper om AI kan hjälpa till att skapa ett intelligent återbruk, berättar Linda Olofsson, projektledare för Umeå kommun.

– Det är ett jättespännande uppdrag som vi i projekt Ladds har tagit initiativ till, säger Thomas Kvist, Region Västerbotten. Vi jobbar för att stimulera datadriven innovation, som är kopplad till ett hållbart samhälle. Projektet är både tekniskt innovativt och har en tydlig hållbarhetsdimension. Det är också roligt att en lokal leverantör visat intresse och vi ser fram emot samarbetet med Hi5.

– Det är jättekul att utveckla ett system som verkligen kan förbättra och förenkla för Returbutikens anställda och dess kunder. Att dessutom få chansen att arbeta med maskininlärning samt bildanalys gör det extra spännande, säger Sandra Möjbro, projektledare på Hi5.

Projektet startar i vår och kommer att pågå fram till hösten, då en fungerande prototyp ska vara klar.

Mer information:
Linda Olofsson, projektledare Umeå kommun
070-611 03 13
linda.olofsson@umea.se

Thomas Kvist, projektledare Region Västerbotten
070-349 76 31
thomas.kvist@regionvasterbotten.se

Sandra Möjbro, projektledare Hi5
090-250 46
sandra.mojbro@hi5.se

 

 

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Justerat planområde för stor detaljplan i Hörnefors17.4.2019 17:26:11 CESTPressmeddelande

Under 2018 påbörjades ett arbete med en större detaljplan för ett område öster om Hörnefors. Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bygga bostäder, verksamheter och förskola. Byggnadsnämnden har nu beslutat att justera planområdet för att ta hänsyn till natur-, rekreation- och friluftsvärden som olika utredningar visat finns i området. En annan anledning till att planområdet justeras är att undvika negativ påverkan från vindkraftverk.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum