World Childhood FoundationWorld Childhood Foundation

AI-projekt ska stoppa övergrepp mot barn på nätet

Dela

Genom ny teknik som enklare identifierar förövare och offer, är målet att färre barn ska utsättas för sexuella övergrepp på nätet. Projektet kallas Stella Polaris och är en virtuell försvarsmakt för utsatta barn. Det genomförs av World Childhood Foundation och finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Något liknande initiativ finns inte ännu, men ska skapas under de fyra år projektet löper.

-  Med Stella Polaris vill vi göra Sverige till ett föregångsland i hur man bekämpar sexuella övergrepp mot barn på nätet. Omfattningen av sexuella övergrepp mot barn är massiv. Varje övergrepp är fruktansvärt och därför är det viktigt att vi använder och utvecklar de tekniska verktygen för att skydda utsatta barn, säger World Childhood Foundations generalsekreterare Paula Guillet de Monthoux.

World Childhood Foundation kommer att skapa en hub för Artificiell intelligens (AI) där AI-relaterade initiativ uppmuntras, samordnas och intensifieras för att aktörer ska kunna förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Konkreta lösningar ska skydda barn på nätet och bidra till att effektivisera polisens, åklagares, civilsamhällets och forskares arbete. Projektet kommer utvecklas med expertbidrag från bland andra Karolinska Institutet, Telia Company och Ersta Sköndal högskola. AI Sweden finns med som rådgivare och kontaktförmedlare.

-  Den tekniska utvecklingen har hittills varit till fördel för förövarna. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi bidra till att ändra på det. Vi är mycket stolta över att kunna stötta ett så meningsfullt och spännande projekt, säger Eva Struving, MD på Svenska Postkodlotteriet.

Tanken är bland annat att ge professionella aktörer en plattform som kan effektivisera och underlätta polisens och åklagarnas arbete i fall som rör nätbaserade övergrepp på barn.

Projektet tilldelas 12,2 miljoner kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Svenska Postkodlotteriet varje år. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt elva miljarder kronor till ideella organisationers viktiga arbete.

Stella Polaris – barnens virtuella försvarsmakt
Stella Polaris tar sitt namn både från Polstjärnan och namnet på en hemlig finsk underrättelseoperation under andra världskriget. Liksom Polstjärnan så ska AI-hubben Stella Polaris vara en tillförlitlig vägvisare och samtidigt så ska det vara det nya århundradets underrättelseoperation - i barnens tjänst.

 Foto: World Childhood Foundation

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

World Childhood Foundation
World Childhood Foundation
Sveavägen 166, 16 tr
113 46 Stockholm

+46(0)8-551 175 00https://childhood.se/

World Childhood Foundation arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Vi ger stöd till lokala organisationer som utvecklar nya innovativa metoder som hjälper barn och familjer i utsatthet. Vi arbetar också aktivt för att stärka kvalitén och sprida beprövade modeller som når barn och familjer som tidigare inte fått det stöd de behöver. Med relativt små investeringar, kopplat med nära dialog och stöd, kan Childhood agera inkubator och hjälpa nya idéer och organisationer att växa och bli hållbara. Childhood grundades 1999 av Drottning Silvia.

Följ World Childhood Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation

Brister på svenska ungdomshem – Childhood bjuder in till kraftsamling om svensk institutionsvård18.12.2020 11:05:21 CET | Pressmeddelande

Med anledning av en lång tids kritiska granskningar och de uppgifter som nu framkommit kring missförhållanden på slutna ungdomshem bjuder Childhood in till en gemensam kraftsamling. Med kollektiv kunskap och gemensamma principer om barnets bästa vill vi hitta vägar till förbättring av svensk institutionsvård. Nyckelaktörer från civilsamhälle och forskarvärlden samt praktiker bjuds in till ett första möte den 19 februari 2021.

Childhoodpriset 2020 ska hedra modiga eldsjälar inom socialtjänsten28.8.2020 10:50:00 CEST | Pressmeddelande

Ett av fem barn i Sverige utsätts någon gång under sin barndom för sexuella övergrepp.[i] En nyckelkomponent i arbetet med att förebygga våld och övergrepp mot barn är engagerade vuxna som ser, bryr sig och agerar. Dessa människor vill Childhoodpriset lyfta. Varje år står en ny yrkesgrupp i prisets fokus - 2020 ska priset tilldelas en person som arbetar med barn och unga inom socialtjänsten. - För barn i utsatthet kan bemötandet de får av socialtjänsten vara avgörande. En rad uppmärksammade fall har skakat Sverige och påmint oss hur viktigt det är att socialtjänsten sätter barnet i centrum. Därför vill vi i år uppmärksamma eldsjälar som med mod vågar stå upp för barnet för att hitta vägar framåt i en svår livssituation, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood och prisjuryns ordförande. Nominering Vem som helst kan föreslå kandidater till Childhoodpriset. I år hoppas prisjuryn särskilt på nomineringar från barn och unga med egen erfarenhet från socialtjänsten. N

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum