Akademiska efterlyser nya donatorer för IVF-behandlingar
- Vi ser en ökande brist på donatorer av såväl ägg som spermier framöver och behöver rekrytera fler donatorer av varierande ursprung. Därför välkomnar vi nya donatorer att höra av sig, säger Anne-Charlotte Dahl, avdelningschef på Reproduktionscentrum, Akademiska sjukhuset.
Bakgrunden till ägg- och spermiebristen är framförallt ett mindre inflöde av nya donatorer under pandemin, då sjukhuset under vissa perioder haft besöksrestriktioner. Reproduktionscentrum följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande skyddsåtgärder för vård och omsorg.
- Nya riktlinjer från Socialstyrelsen gör också att det nu tar längre tid innan man kan använda ägg från en nyanmäld donator. Dessutom har efterfrågan ökat igen efter pandemin och vi har använt upp mycket av vårt lager utan att kunna rekrytera nya donatorer, berättar Anne-Charlotte Dahl.
På Reproduktionscentrum får cirka 550 ofrivilligt barnlösa par och 75 ensamstående kvinnor hjälp med inseminations- och andra IVF-behandlingar varje år. På årsbasis föds cirka 350-400 barn efter IVF-behandling här.
De flesta genomgår flera behandlingar. Verksamheten uppfyller vårdgarantin vilket betyder att väntetiden till utredning och behandling av barnlöshet oftast är kortare än tre månader. För personer med vissa ursprung är dock bristen större och väntetiden därmed längre.
Enligt Anne-Charlotte Dahl tar det idag cirka sex månader efter att man godkänts som mottagare innan man kan erbjudas behandling med spermier eller ägg.
- Just nu ökar väntetiden på ägg eftersom efterfrågan är större är inflödet av donatorer. Vi vill ligga steget före och se till att ingen allvarlig brist med förlängda väntetider uppstår, avrundar hon.
Gör så här om du vill bli donator av ägg eller spermier
- Kontakta Reproduktionscentrum via hemsidan via via 1177 Vårdguiden eller telefon 018-611 57 07 (ägg), 018-611 57 73 (spermier).
- Efter information och avstämning lämnar en presumtiv spermiedonator ett spermieprov.
- Därefter bokas besök till kurator och läkare för psykosocial och medicinsk utredning/bedömning. I samband med detta tas blodprover.
- Efter godkännande följer insamling av spermier eller hormonstimulering för att tillvarata ägg.
- Ersättning för att kompensera för exempelvis ledighet och resor utgår med 8000 kronor för en äggdonation och 585 kronor per lämning av spermier, det brukar behövas cirka 8-20 lämningar.
För mer information/intervju, kontakta:
Anne-Charlotte Dahl, avdelningschef på Reproduktionscentrum, Akademiska sjukhuset,
Telefon: 018 611 56 88 eller 076-724 89 62
E-post: anne-charlotte.dahl@akademiska.se
Nyckelord
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum