Akademiska först i Sverige med hjärtklaffoperationer i dagkirurgi

Operationsmetoden TAVI (Transkutan Aortaklaffimplantation) används för att ersätta skadade aortaklaffar och innebär att man sätter in en ny klaffprotes via ljumsken.
– Den stora skillnaden med dagkirurgi är kortare vårdtid, att patienten kan gå hem samma dag jämfört med två till tre dagars vårdtid inneliggande vid TAVI på traditionellt sätt. Öppen hjärtkirurgi innebär ytterligare fem till sju vårddagar. Kortare vårdtid är en fördel både för patient och vårdgivare eftersom vårdplatser är bristvara och ingen vill ligga på sjukhus längre än nödvändigt., säger Stefan James, överläkare och professor i kardiologi, Akademiska sjukhuset.
Rickard Lindblom, thoraxkirurg och docent i hjärtkirurgi, inflikar:
– Det behövs ett stort logistiskt arbete med optimering av in- och utskrivningsprocessen samt preoperativa förberedelser för att få det dagkirurgiska konceptet att fungera. Men vi har förberett oss och varit på studiebesök vid utländska TAVI-center och plockat de bästa bitarna för att utforma vårt program.
TAVI-metoden används framför allt på äldre patienter. Den vanligaste bakomliggande orsaken till byte av hjärtklaff är förträngning av aortaklaffen vid utflödet från hjärtat till kroppspulsådern.
På Akademiska sjukhuset opereras cirka 300 patienter för hjärtklaffbyte per år och i hela Sverige handlar det om drygt 1 500 patienter. För att komma i fråga för den nya operationsmetoden, det vill säga TAVI i dagkirurgi, ska patienterna vara självständiga och ha mycket låg risk för pacemaker och andra komplikationer.
FAKTA: TAVI-metoden vid hjärtklaffbyte
- En minimalinvasiv operationsmetod som används för att ersätta skadade aortaklaffar.
- Innebär att man implanterar en ny klaffprotes med hjälp av kateter via ljumsken.
- Metoden minskar behovet av öppen hjärtkirurgi vilket innebär att patienterna behöver kortare vårdtid och återhämtar sig snabbare.
För mer information/intervju, kontakta:
Stefan James, överläkare och professor i kardiologi, Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet; 0705944404, stefan.james@akademiska.se
Rickard Lindblom, thoraxkirurg och docent i hjärtkirurgi, Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet;
tel: 0186122814 eller 0738676883
rickard.lindblom@akademiska.se
Laila Hellgren Johansson, verksamhetschef thoraxkirurgi- och anestesi, Akademiska sjukhuset; 018611 40 54, laila.hellgren.johansson@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska och Mälarsjukhuset inleder samarbete inom strålbehandling25.5.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sektionen för onkologi på Akademiska sjukhuset har inlett ett samarbete med onkologkliniken på Mälarsjukhuset, Region Sörmland. Detta innebär att läkare vid strålbehandlingsenheten på Akademiska på distans kommer att bedöma vilket område som ska strålbehandlas och hur stor stråldos som ska ges, så kallad targetritning. Bakgrunden är ett utökat samarbete mellan klinikerna. Akademiska har även pågående diskussioner om samarbeten med andra onkologkliniker inom sjukvårdsregionen.
Födande kvinnor uppskattar bad och lustgas som smärtlindring25.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan två år erbjuder förlossningen på Akademiska sjukhuset bad som alternativ smärtlindring tillsammans med lustgas. En utvärdering visar att detta uppskattas av många födande kvinnor. Antalet vattenfödslar är cirka två per vecka, men betydligt fler kvinnor använder badet som smärtlindring utan att föda i badet.
Akademiska får nationellt ansvar för gendermatoser och svåra hudsymtom24.5.2023 16:22:44 CEST | Pressmeddelande
Som enda sjukhus i landet får Akademiska/Region Uppsala tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för en grupp ärftliga hudsjukdomar, gendermatoser. Jämte fyra andra universitetssjukhus får Akademiska också nationellt ansvar för svåra hudsymtom. Besluten om att koncentrera vården till färre sjukhus fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 24 maj.
Akademiska barnsjukhuset får nationellt ansvar för tarmrehabilitering för barn24.5.2023 16:21:48 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård (NHV) för tarmrehabilitering för barn upp till 18 år. Beslutet, som togs av nämnden för nationell högspecialiserad vård den 24 maj, innebär att vården koncentreras till fyra universitetssjukhus. Det som omfattas är rehabilitering vid kronisk tarmsvikt, medfödda tarmsjukdomar och oklara sjukdomstillstånd i tarmen.
Smärtombud ska återinföras på Akademiska23.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att det finns säkerhets- och miljöombud på arbetsplatser känner de flesta till. Mindre känt är sannolikt smärtombud inom hälso- och sjukvård. På Akademiska sjukhuset har funktionen funnits tidigare inom flertalet verksamhetsområden men "legat i träda” sedan 2014. Den återinförs nu som ett led i patientsäkerhetsarbetet där personcentrerad vård är ett ledord. Med god smärtlindring kan sår läka bättre efter operation med kortare vårdtid som följd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum