Akademiska häver stopp för planerade operationer
Tisdagen den 6 oktober införde Akademiska sjukhuset ett tillfälligt stopp för intag av patienter till planerade operationer och annan vård och behandling som kan anstå. Detta stopp har nu hävts.
Stopp för intag av patienter till planerad slutenvård är en standardåtgärd som vidtas när sjukhuset ser en tillfällig överbelastning. Nu bedrivs sjukvård som vanligt igen.
Bakgrunden till stoppet för elektiv vård berodde på ett ökat tryck på vårdplatser, inte enbart den ökade smittspridningen av covid-19 i Uppsala län som innebär att sjukhuset behöver ta höjd för ökad vårdbehov av patienter med corona.
Intagningsstopp för elektiv, planerad vård berör inte akut sjukvård och vård som inte kan vänta. Berörda patienter meddelas alltid om detta.
För mer information, kontakta:
Johan Lugnegård, tf chefsläkare på Akademiska sjukhuset,
tel: 018-611 98 98
e-post: johan.lugnegard@akademiska.se
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Sjukvårdens larmcentral i Uppsala använder video som komplement till samtal i nödsituationer30.6.2022 09:21:25 CEST | Nyheter
Sjukvårdens larmcentral i Uppsala är bland de första i landet med att införa video som komplement till samtal vid olyckor och allvarlig sjukdom. Ett pågående pilotprojekt visar på mycket god respons, bland annat säkrare bedömningar av skador och sjukdomstillstånd. Planen är att ta detta vidare till Sörmland och Västmanland i september.
Akademiska först i Sverige med bakteriedödande virus mot svåra protesinfektioner29.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Efter höft- och knäledsoperationer är infektioner kring protesen den vanligaste tidiga komplikationen. Infektionen är ofta svårbehandlad eftersom bakterier klänger sig fast på protesens metallytor och bildar en så kallad biofilm. Infekterade proteser behöver ofta tas ut och ersättas med nya implantat vilket är en smärtsam och långdragen process för patienten. Som första sjukhus i Sverige har Akademiska börjat behandla svåra protesinfektioner med bakteriofager som skräddarsys utifrån vilka bakterier patienten drabbats av.
Överläkare i reumatologi på Akademiska tilldelas Gustaf Adolfsmedalj28.6.2022 15:36:36 CEST | Nyheter
Lars Rönnblom, överläkare och professor i reumatologi vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, tilldelas den äldre Gustaf Adolfsmedaljen i guld för betydelsefulla insatser vid universitetet.
Studie visar: Vart femte barn med inflammatorisk ledsjukdom drabbas av ögoninflammation28.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Mer än vart femte barn med inflammatorisk ledsjukdom drabbas av reumatisk ögoninflammation med stor risk för ögonkomplikationer. Det visar en stor nordisk multicenterstudie där den svenska delen leds från Akademiska sjukhuset.
Akademiska först i Sverige med HIPEC behandling vid spridd äggstockscancer22.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset är först i Sverige med varm cytostatika i buken, eller hyperterm intraperitoneal cytostatika, HIPEC, som behandling vid spridd äggstockscancer. Behandlingen utförs inom ramen för en internationell studie där man jämför överlevnaden efter enbart kirurgi som första behandling eller en kombination med HIPEC.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum