Järfälla Kommun

Åke Sundvall och Järfälla avtalar om två stadskvarter vid tunnelbanan i Barkarbystaden

Dela

Järfälla kommun och Åke Sundvall tecknar avtal om markanvisning för två stadskvarter med stort kommersiellt innehåll i ett strategiskt läge med entré till den framtida tunnelbanan i Barkarbystaden.

Tidig visionsbild för området och kvarteret med Barkarbystadens  östra tunnelbaneuppgång där Åke Sundvall nu har markanvisning. (Visionsbild: Tovatt Architects & Planners)
Tidig visionsbild för området och kvarteret med Barkarbystadens östra tunnelbaneuppgång där Åke Sundvall nu har markanvisning. (Visionsbild: Tovatt Architects & Planners)

– De här kvarteren är två mycket viktiga pusselbitar i att utveckla en livfull, dynamisk och hållbar stadsmiljö där företag och människor kan utvecklas och må bra sida vid sida i Barkarbystaden, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i planutskottet.

De två kvarteren ligger mitt emot varandra och omfattar tillsammans 48 000 kvm BTA. I det ena kvarteret ligger en integrerad tunnelbaneuppgång med biljetthall. Åke Sundvall planerar för:

  • Bostäder: mestadels bostadsrätter eller äganderätter, men även hyresrätter.
  • Kontor för enmans- eller fåmansföretag.
  • Service.
  • Vård- och hälsoverksamheter/läkarhus.
  • Kommersiella lokaler för restauranger och handel om totalt 11 400 kvm.
  • Restaurangstråk.

Åke Sundvalls ambition är att skapa en målpunkt i Barkarbystaden med en arkitektonisk gestaltning av hög kvalitet för de två kvarteren.

– Åke Sundvall har sedan tidigare ett stort engagemang i Barkarbystaden och har byggt omtyckta och prisbelönta kvarter av mycket hög kvalitet. Det känns extra roligt att de väljer att investera på nytt i det här mycket strategiskt viktiga läget där många tusen människor kommer att tillbringa sin tid varje dag, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Sedan 2017 har Åke Sundvall varit en av kommunens utvalda ankarbyggherrar i arbetet med detaljplanen och kvalitetsprogrammet för det aktuella området och bidragit med kunskap ur byggbolagets perspektiv för att säkerställa ett tekniskt, ekonomiskt och hållbart genomförande.

– Vi är stolta och hedrade över att återigen få förtroendet att vara med och vidareutveckla Barkarbystaden. Dessa två kvarter kommer i framtiden utgöra hjärtat av stadsdelen med såväl gångstråk, tunnelbaneuppgång, restauranger, butiker och kvalitativt boende. Vi har en vision om att skapa stadens mest omtyckta områden, och de här två kvarteren har alla förutsättningar för att leva upp till den visionen, säger Martin Sundvall, VD Åke Sundvall Byggnads AB.                                                                                

Byggstart för de två kvarteren beräknas preliminärt till slutet av 2022 och början av 2023.

Om avtalet

Markanvisningsavtalet med Åke Sundvall avser del av fastigheten Barkarby 2:2 inom detaljplan för Barkarbystaden IV och omfattar en total byggrätt om 48 000 kvm ljus BTA.

Beslut om godkännande av markanvisningsavtal med Åke Sundvall Projekt AB togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 14 december.

Om stadsutvecklingsområdet Barkarby

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X, Veddesta I och Veddesta III samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta II och Veddesta IV.

Nyckelord

Kontakter

Jonathan Björniden (L), ordförande planutskottet, Järfälla kommun,
070-990 90 00
jonathan.bjorniden@jarfalla.se

Martin Sundvall, VD Åke Sundvall Byggnads AB
08-505 580 04
martin.sundvall@akesundvall.se

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande

Emma Feldman är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Järfälla. Presskontakt via John Backvid, 08-580 286 51.

Tel:08-580 286 51

Bilder

Tidig visionsbild för området och kvarteret med Barkarbystadens  östra tunnelbaneuppgång där Åke Sundvall nu har markanvisning. (Visionsbild: Tovatt Architects & Planners)
Tidig visionsbild för området och kvarteret med Barkarbystadens östra tunnelbaneuppgång där Åke Sundvall nu har markanvisning. (Visionsbild: Tovatt Architects & Planners)
Ladda ned bild
Tidig visionsbild över  området och kvarteret med Barkarbystadens  östra tunnelbaneuppgång där Åke Sundvall nu har markanvisning. (Visionsbild: Tovatt Architects & Planners)
Tidig visionsbild över området och kvarteret med Barkarbystadens östra tunnelbaneuppgång där Åke Sundvall nu har markanvisning. (Visionsbild: Tovatt Architects & Planners)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden
och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler
besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Serneke och Järfälla avtalar om stadsutveckling med idrott och kultur i centrum15.12.2020 07:15:00 CETPressmeddelande

Järfälla kommun och Serneke tecknar köpe- och exploateringsavtal för utveckling av sju kvarter om totalt 130 000 kvm BTA i Barkarby. Serneke planerar för en blandstad med stort inslag av idrott och kultur med Stockholmregionens första skidslinga inomhus i kombination med kontor, hotell, konferens, bostäder, handel och service. Kvarteren ligger i direkt anslutning till Barkarby station, ett av Stockholmsregionens största framtida trafiknav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum