Dagens Samhälle

Akut lärarbrist i var tionde skola

Dela

Den stora lärarbristen gör att det finns 477 grundskolor där inte ens hälften av lärarna är behöriga. På var fjärde friskola är en majoritet av lärarna obehöriga. Det visar Dagens Samhälles granskning.

 
Enligt Skolinspektionen råder det i dag ”en alarmerande brist på legitimerade och behöriga lärare”. Nästan var tredje person som undervisar i grundskolan saknar lärarlegitimation och behörighet i det ämne de undervisar i.

Men de lärare som trots allt är behöriga är inte jämnt fördelade över skolorna. På 477 grundskolor är inte ens hälften av lärarna behöriga i det ämne de undervisar i. Det visar Dagens Samhälles granskning av Skolverkets statistik över lärarbehörigheten under förra läsåret.

– Det är väldigt oroande och det finns risk att undervisningen inte håller den kvalitet som den ska. Vi vet att lärarens kompetens är en viktig kvalitetsfaktor, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

De 477 skolorna med hög andel obehöriga lärare finns i 170 kommuner över hela landet. Det är vanligare att mindre skolor har hög andel obehöriga än att större skolor har det.

Det är också betydligt vanligare att fristående grundskolor har en hög andel obehöriga lärare. På var fjärde friskola (27 procent) är inte ens hälften av lärarna behöriga, samtidigt som bara 7 procent av de kommunala skolorna har en majoritet obehöriga lärare.

Enligt Friskolornas riksförbunds vd, Ulla Hamilton, behöver det inte betyda att undervisningen i friskolorna är sämre.

– Man kan inte sätta likhetstecken mellan legitimerade lärare och kvalitet i undervisningen. Det handlar också om ledarskap och vilket resultat skolan levererar, säger hon.

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum