Civil Rights Defenders

Akutstöd till människorättsaktivister rekordstort till följd av kriget i Ukraina

Dela
Att försvara mänskliga rättigheter är ett farligt jobb i många delar av världen. För att snabbt hjälpa människorättsförsvarare i akut fara driver Civil Rights Defenders Akutfonden. Förra året tog fonden emot och beviljade ett rekordstort antal ansökningar, en ökning med 60 procent jämfört med 2021. Många av ansökningarna kom från aktivister i Ukraina, särskilt från oberoende journalister som rapporterar från frontlinjen.

– Kriget i Ukraina har påverkat akutfondens arbete enormt, men vi ser också säkerhetsläget för aktivister har försämrats i samtliga regioner vi arbetar i. Attackerna mot aktivister och civilsamhälle blir allt fler och allt hårdare, säger Zinaida Muradova, chef för Akutfonden hos Civil Rights Defenders.  

91 procent kunde fortsätta sitt arbete 

Akutfonden kan exempelvis hjälpa människorättsförsvarare med tillfälliga omförflyttningar till säkra platser, säkerhetsträningar, psykosocialt stöd, eller skydd mot digital övervakning. Civil Rights Defenders kunde under 2022 stötta totalt 2267 människorättsförsvarare och deras familjemedlemmar genom Akutfonden. Tack vare insatserna kunde 91 procent av de som fick stöd fortsätta sitt arbete. 

– Vårt mål är att människorättsförsvarare ska känna sig trygga nog att fortsätta kampen för demokrati. Mänskliga rättigheter kan inte uppnås utan deras arbete, säger Zinaida Muradova. 

Läs mer om Akutfonden och deras arbete under 2022 här.

Kontakt

Presstjänsten: telefon: 076 576 27 62 / E-post: press@crd.org   

Kontakter

Bilder

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Prisutdelning: Årets människorättsförsvarare 2023 till Stockholm29.5.2023 10:51:16 CEST | Pressmeddelande

I morgon kommer Alfredo Romero och Raquel Sánchez, från den venezuelanska organisationen Foro Penal till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. Genom Foro Penals arbete har tusentals godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker släppts fria från fängelse i det repressiva landet. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 30 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum