Alecta

Alecta får förlängt uppdrag som förvalsbolag inom ITP

Dela
Alecta har i konkurrens med andra svenska pensionsbolag och banker blivit utsett till förvalsbolag för att under ytterligare fem år förvalta den premiebestämda ålderspensionen inom ITP-planen, det vill säga både ITP 1 och ITPK, för privatanställda tjänstemän. För de ITP-anslutna pensionssparare som inte gör ett aktivt val förvaltas tjänstepensionen därmed av Alecta. Alecta har även utsetts till ett av de aktiva val en ITP-ansluten pensionssparare kan göra inom traditionell förvaltning, ett så kallat kryssval.
Staffan Ström, pensionsekonom. Foto: Evelina Carborn.
Staffan Ström, pensionsekonom. Foto: Evelina Carborn.

Befintliga privatkunder hos Alecta fortsätter att vara kunder på samma sätt som idag.

”Att vi har fått förlängt förtroende visar på styrkan i vår premiebestämda produkt Alecta Optimal Pension och det anbud vi lämnat in. Vi pressar nu ner avgiften ytterligare från 0,09 procent till 0,05 procent. Sänkta avgifter är ett tydligt sätt att låta allt överskott gå tillbaka till våra kunder som ju också är våra ägare. Samtidigt sänks avgiftstaket från 600 kronor till 480 kronor per år och vi förbättrar dämpningsregeln”, säger Staffan Ström, pensionsekonom Alecta.

Förändringar i Alecta Optimal Pension från 1 oktober 2023

  • Avgiften sänks från 0,09 procent till 0,05 procent

Sänkningen innebär att Alecta fortsatt har en mycket låg avgift för traditionell försäkring inom ITP-planen. En låg avgift är en viktig förutsättning för att skapa långsiktigt god nettoavkastning för ett pensionssparande.

  • Avgiftstaket sänks från 600 kronor till 480 kronor per år

Avgiftstaket har särskilt stor betydelse för den som har ett stort pensionskapital hos Alecta.

  • Dämpningsregeln förbättras från fem till tre procent

Dämpningsregeln förbättras så att den pensionssparare som har livslång pension från Alecta inte får sina pensionsutbetalningar sänkta med mer än tre procent från ett år till ett annat, i det fall avkastningen skulle vara negativ.

  • Prognosräntemodellen förändras för att minska pensionens kortsiktiga svängningar

En löptidsberoende prognosränta införs, som justeras månadsvis för att undvika att kortsiktig marknadsvolatilitet påverkar pensionsbeloppen i allt för stor utsträckning. Förändringen leder till minskad volatilitet i pensionsbeloppen och till att kunderna därmed får ett bättre beslutsunderlag inför pensionering och en jämnare utveckling av pensionen under utbetalning.

Sammantaget beräknar Alecta att alla förändringarna i Alecta Optimal Pension under ett helt arbetsliv tillsammans ger långsiktigt höjda pensioner med ungefär 6 procent samtidigt som volatiliteten i både pensionsprognoser och pensionsutbetalningar minskar med 60 procent.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Staffan Ström, pensionsekonom. Foto: Evelina Carborn.
Staffan Ström, pensionsekonom. Foto: Evelina Carborn.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 8 441 60 00http://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1100 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum