Alecta

Alecta och Swedbank Robur lämnar Assa Abloys valberedning

Dela
Alecta och Swedbank Robur har ingått i Assa Abloys valberedning, vars uppdrag är att bereda olika frågor inför bolagsstämman 2023 i enlighet med Koden för svensk bolagsstyrning. Lars Renström, som är styrelseordförande i Assa Abloy, har meddelat att han inte står till förfogande för omval på den kommande årsstämman.
Liselott Ledin, Chef Aktieförvaltning Alecta. Foto Evelina Carborn
Liselott Ledin, Chef Aktieförvaltning Alecta. Foto Evelina Carborn

Assa Abloys huvudägare, Latour och Melker Schörling AB, har i denna valberedningsprocess frångått vad som är praxis i den svenska ägarstyrningsmodellen genom att signalera att frågan om vem som ska vara styrelseordförande i Assa Abloy och när denne ska bytas ut, främst är en fråga för de två huvudägarna. Av den anledningen har Swedbank Robur och Alecta valt att lämna valberedningen i Assa Abloy.

Marianne Nilsson (utsedd av Swedbank Robur) och Liselott Ledin (utsedd av Alecta) säger i ett gemensamt uttalande:

”Huvudägarna Latour och Melker Schörling AB har meddelat oss institutionella ägare att de inte avser att ha en sedvanlig, professionell sökprocess efter en ny styrelseordförande i Assa Abloy, utan att detta är en fråga för de två huvudägarna. Vi beklagar detta eftersom det är ett allvarligt avsteg från det ägarstyrningsarbete och den modell som vi institutionella ägare värnar. Med huvudägarnas inställning går det inte att genomföra ett meningsfullt valberedningsarbete som tillvaratar samtliga aktieägares intressen. Därför har vi beslutat oss för att lämna valberedningen i Assa Abloy.”

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Liselott Ledin, Chef Aktieförvaltning Alecta. Foto Evelina Carborn
Liselott Ledin, Chef Aktieförvaltning Alecta. Foto Evelina Carborn
Ladda ned bild

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 8 441 60 00http://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1200 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

Magnus Billing lämnar VD-posten11.4.2023 07:30:33 CEST | Pressmeddelande

Magnus Billing får lämna VD-posten i Alecta med omedelbar verkan. Det beslutade styrelsen efter att ha haft ytterligare diskussioner om rätt väg framåt för Alecta och om hur förtroendet ska kunna återskapas. Vice VD Katarina Thorslund har utsetts till tillförordnad VD, och rekryteringsprocessen för att hitta en ny ordinarie VD inleds omgående. Ingrid Bonde kommer under tiden att stödja organisationen som arbetande styrelseordförande.

Alecta får förlängt uppdrag som förvalsbolag inom ITP29.3.2023 15:03:57 CEST | Pressmeddelande

Alecta har i konkurrens med andra svenska pensionsbolag och banker blivit utsett till förvalsbolag för att under ytterligare fem år förvalta den premiebestämda ålderspensionen inom ITP-planen, det vill säga både ITP 1 och ITPK, för privatanställda tjänstemän. För de ITP-anslutna pensionssparare som inte gör ett aktivt val förvaltas tjänstepensionen därmed av Alecta. Alecta har även utsetts till ett av de aktiva val en ITP-ansluten pensionssparare kan göra inom traditionell förvaltning, ett så kallat kryssval.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum