Europaparlamentet

Aleksej Navalnyj tilldelas Europaparlamentets Sacharovpris 2021

Dela

Europaparlamentet tilldelar den ryske oppositionspolitikern och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj årets Sacharovpris för tankefrihet.

Europaparlamentets vice talman Heidi Hautala tillkännagav pristagaren i plenisalen i Strasbourg på onsdagseftermiddagen. Själva beslutet fattades av talmanskonferensen (talmannen och de politiska gruppernas ledare).

- Europaparlamentet har utsett Aleksej Navalnyj till vinnare av årets Sacharovpris. Han har konsekvent kämpat mot korruptionen i Vladimir Putins regim. Genom sina konton på sociala medier och politiska kampanjer har Aleksej Navalnyj hjälpt till att avslöja missförhållanden och mobiliserat stöd från miljontals människor i hela Ryssland. På grund av detta har han förgiftats och kastats i fängelse, sa talman David Sassoli i samband med tillkännagivandet.

- Genom att tilldela Sacharovpriset till Aleksej Navalny erkänner vi hans enorma personliga mod och upprepar Europaparlamentets orubbliga stöd för hans omedelbara frigivning, tillade han.

- I år har Sacharovpriset för tankefrihet tilldelats en förespråkare av förändring. Aleksej Navalnyj har visat stort mod i sina försök att återupprätta det ryska folkets valfrihet. Under många år har han kämpat för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter i sitt land. Detta har kostat honom hans frihet och nästan hans liv. På Europaparlamentets vägnar kräver jag att han omedelbart och villkorslöst friges, sa vice talman Heidi Hautala.

- I dag har Europaparlamentet också hedrat en grupp afghanska kvinnor som har kämpat hårt för jämställdhet och mänskliga rättigheter i sitt land och som var nominerade till Sacharovpriset. Vi väljer att hedra dessa kvinnors mod eftersom de var bland de första att drabbas av kränkningar av sina mest grundläggande rättigheter och friheter efter att talibanerna tog kontroll över Afghanistan tillade hon.

Kämpar mot korruption i Ryssland

Aleksej Navalnyj är en ledande rysk oppositionspolitiker, antikorruptionsaktivist och stor politisk motståndare till Rysslands president Vladimir Putin. Han blev internationellt känd för att ha organiserat omfattande demonstrationer och ställt upp i val med krav på politiska reformer mot korruptionen i Ryssland och mot president Vladimir Putin och hans regering. I augusti förra året förgiftades Aleksej Navalnyj och fick tillbringa månader på sjukhus i Berlin. När han sedan återvände till Moskva i januari i år greps han omedelbart. Han avtjänar för närvarande ett fängelsestraff på tre och ett halvt år, med mer än två år kvar att sitta av. Som fånge i ett högsäkerhetsläger gick han i slutet på mars ut i en lång hungerstrejk i protest mot bristen på läkarvård. I juni i år förbjöd en rysk domstol också Aleksej Navalnyjs olika regionkontor och hans antikorruptionsstiftelse. De klassas nu som extremistiska och icke önskvärda organisationer av de ryska myndigheterna.

Prisceremonin äger rum den 15 december i Strasbourg. Läs mer om de andra finalisterna till Sacharovpriset 2021 här.

Bakgrund

Sedan 1988 delar Europaparlamentet varje år ut Sacharovpriset för tankefrihet till personer eller organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter och grundläggande rättigheter. Priset är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrej Sacharov och prissumman är 50 000 euro.

Förra årets pristagare var den demokratiska oppositionen i Belarus, företrädd av samordningsrådet, ett initiativ av modiga kvinnor samt andra framstående politiska och civila aktörer.

Mer information

Sacharovpriset 2021: de nominerade

Sacharovgemenskapen

Europaparlamentets multimediecentrum: EU-Ryssland

Europaparlamentets multimediecentrum: Sacharovpriset 2021

Aleksej Navalnyj är en ledande rysk antikorruptionsaktivist och stor politisk motståndare till Rysslands president Vladimir Putin

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum