Riksteatern

Alexandre Dumas klassiker Kameliadamen i en samtida tolkning med Jakob Eklund och Jacob Ericksson på scen

Dela

I en samtida version av klassikern Kameliadamen är det fotbollsfarsan Andreas som möter dragqueenen Marcus. Regissören Sunil Munshi uppmärksammades senast för den kritikerhyllade succén Mammorna på Riksteatern, som grep tag om publiken över hela Sverige. Våren 2023 är han tillbaka med sitt nyskrivna drama om mod och livslust och kokande queer kärlek i en svensk småstad.

Sunil Munshis version av Kameliadamen djupdyker i drömmen och viljan om den sanna kärleken. Fotbollsfarsan Andreas och dragqueenen Marcus blir våldsamt förälskade och Andreas beslutar sig för att följa sitt hjärta och vill lämna fru och barn. Ett beslut som får ödesdigra konsekvenser. Andreas fru får reda på förhållandet och försöker vara storhjärtad och inte döma.

–Jag ville särskåda den omöjliga kärleken och vilka barriärer vi måste övervinna i samhället och oss själva för att våga följa våra hjärtan. Vår egen skam bygger ofta upp murar och rädslor som gör att vi fjärmar oss och uppfinner fördomar, säger Sunil Munshi, manus och regi.

Kameliadamen, fritt efter Alexandre Dumas den yngres roman i dramatisering av Sunil Munshi, är en vacker och laddad föreställning där varm humor blandas med uppbrott och kamp. I Sunil Munshis Kameliadamen återfinns hettan från originalet men föreställningen är specialskriven för Jakob Eklund och Jacob Ericksson.

–Jag vill inspirera publiken att våga, våga söka upp det främmande, våga pröva ny mark och bli nyfikna på det okända, säger Sunil Munshi.

Regissören Sunil Munshi, senast aktuell på Riksteatern med Mammorna, har genom åren uppmärksammats för sina starkt visuella, avantgardistiska och inte minst humoristiska uppsättningar som rönt stora framgångar på teaterscenen.

Kameliadamen är ett samarbete mellan Riksteatern och Helsingborgs Stadsteater.

Medverkande

Jakob Eklund  
Jacob Ericksson  
Evamaria Björk 

Konstnärligt team

Manus och regi: Sunil Munshi, fritt efter Alexandre Dumas d.y.  
Scenografi: Sunil Munshi och Tobias Hallgren  
Ljusdesign: Tobias Hallgren  
Videodesign: Andreas Skärberg  
Kostymdesign: Magnus Flobecker  
Maskdesign: Rebecca Afzelius  
Dramaturg: Jani Lohikari
Foto lanseringsbild: Markus Gårder 

För mer information: https://www.riksteatern.se/kameliadamen

Pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/379793/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern ger stjärnspäckad kväll i Avicii Arena som livesänds i SVT för att belysa frihetskampen i Iran7.2.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 14 mars samlar Riksteatern internationella storstjärnor i Avicii Arena, under rubriken A call for freedom, för att uppmärksamma den rådande situationen i Iran. Det årliga evenemanget Eldfesten som brukar sammanfalla med det persiska nyåret tar i år skepnaden av att bland annat iranska artister tar plats på scen för det fria ordet och den fria konsten.

Sveriges skådespelarelit sluter upp när den hyllade iranske dramatikern Nassim Soleimanpours pjäs NASSIM får Sverigepremiär2.1.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Språkets förenande och förvecklande egenskaper står i fokus i den varma och humoristiska självbiografiska pjäsen NASSIM. Med ett universellt tema och en unik form som utgår ifrån ett förseglat kuvert med manuset i som skådespelaren, ny för varje föreställning, läser för första gången inför publiken, har NASSIM blivit en världssuccé. NASSIM får Sverigepremiär 24 januari genom Riksteatern.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum