Riksteatern

Alfhild Agrells Ensam på turné med Riksteatern

Dela
Ensam är ett kärleksdrama om skam, svek och stolthet skrivet av Alfhild Agrell, en av våra främsta dramatiker som hamnat i skymundan i teaterhistorien. Riksteatern fortsätter med att sätta strålkastarljuset på 1800-talets mest spelade kvinnliga dramatiker.
Fotograf: Ola Kjelbye
Fotograf: Ola Kjelbye

Den 9 oktober är det turnépremiär för Ensam, ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern. För regi står Martin Rosengardten och pjäsen är skriven av Alfhild Agrell, som i mitten av 1800-talet var en av de mest hyllade och spelade dramatikerna, vid sidan av August Strindberg och Henrik Ibsen. Hennes pjäser väckte också stort motstånd vilket gjorde att hon, likt många andra kvinnliga dramatiker, glömdes bort i teaterhistorien. I Ensam möter vi ogifta Thora som valt att skaffa barn ensam, trots att det på den tiden ansågs högst opassande. Thoras val ställer sedermera till problem för den faderlösa dottern när hon i vuxen ålder vill gifta sig. Ensam var kontroversiell för sin tid då den förespråkade kvinnors rätt att skaffa barn på egen hand och fick motstå kritik när den hade urpremiär på Dramaten 1886. - När man sätter in pjäsen i sin samtid framstår Alfhild Agrell som en mycket radikal dramatiker. Men sättet hon berör skam och skuld på är något man kan känna igen sig i. Vi anser att man idag ska få skaffa barn som ensamstående, men frågan är om inte samhället dömer ändå, säger regissör Martin Rosengardten.

Riksteatern har tidigare genom Spetsprojektet arbetat med att sätta fokus på några av 1800-talets mest spelade kvinnliga dramatiker.

Premiär den 9 oktober i Osby

Medverkande

Marika Strand Caroline Harrysson Peter Sundberg Per Burell Peter Jansson Kerstin Eriksson

Av Alfhild Agrell Regi Martin Rosengardten Scenografi/kostym Magnus Möllerstedt Ljusdesign Linn Persson Ljuddesign Michael Andersson Mask Lena Stranger Weinar

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/ensam/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ensam-2

Kontakter

För mer inforamtion: Joakim Johansson Pressansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Ola Kjelbye
Fotograf: Ola Kjelbye
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum