Riksteatern

Alfhild Agrells Ensam på turné med Riksteatern

Dela

Ensam är ett kärleksdrama om skam, svek och stolthet skrivet av Alfhild Agrell, en av våra främsta dramatiker som hamnat i skymundan i teaterhistorien. Riksteatern fortsätter med att sätta strålkastarljuset på 1800-talets mest spelade kvinnliga dramatiker.

Fotograf: Ola Kjelbye
Fotograf: Ola Kjelbye

Den 9 oktober är det turnépremiär för Ensam, ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern. För regi står Martin Rosengardten och pjäsen är skriven av Alfhild Agrell, som i mitten av 1800-talet var en av de mest hyllade och spelade dramatikerna, vid sidan av August Strindberg och Henrik Ibsen. Hennes pjäser väckte också stort motstånd vilket gjorde att hon, likt många andra kvinnliga dramatiker, glömdes bort i teaterhistorien. I Ensam möter vi ogifta Thora som valt att skaffa barn ensam, trots att det på den tiden ansågs högst opassande. Thoras val ställer sedermera till problem för den faderlösa dottern när hon i vuxen ålder vill gifta sig. Ensam var kontroversiell för sin tid då den förespråkade kvinnors rätt att skaffa barn på egen hand och fick motstå kritik när den hade urpremiär på Dramaten 1886. - När man sätter in pjäsen i sin samtid framstår Alfhild Agrell som en mycket radikal dramatiker. Men sättet hon berör skam och skuld på är något man kan känna igen sig i. Vi anser att man idag ska få skaffa barn som ensamstående, men frågan är om inte samhället dömer ändå, säger regissör Martin Rosengardten.

Riksteatern har tidigare genom Spetsprojektet arbetat med att sätta fokus på några av 1800-talets mest spelade kvinnliga dramatiker.

Premiär den 9 oktober i Osby

Medverkande

Marika Strand Caroline Harrysson Peter Sundberg Per Burell Peter Jansson Kerstin Eriksson

Av Alfhild Agrell Regi Martin Rosengardten Scenografi/kostym Magnus Möllerstedt Ljusdesign Linn Persson Ljuddesign Michael Andersson Mask Lena Stranger Weinar

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/ensam/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ensam-2

Kontakter

För mer inforamtion: Joakim Johansson Pressansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Ola Kjelbye
Fotograf: Ola Kjelbye
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum