Umeå kommun

Algblomning upptäckt i Umeås sjöar

Dela
Umeå kommun vill uppmärksamma att det upptäckts algblomning i Västerlångslädan, Holmsund samt i Stöcksjön. Algblomning kan ha negativa konsekvenser för både människor och djur och det är viktigt att vara medveten om riskerna.

–Algblomning är en naturlig företeelse i vattenmiljöer, men det är viktigt att vara medveten om de risker den kan medföra. Vi uppmanar allmänheten att vara försiktiga och undvika direktkontakt med vatten där algblomning förekommer, det gäller särskilt för barn och hundar, säger Björn Eriksson, miljöinspektör.

Umeå kommun uppmanar allmänheten att vara uppmärksam på varningar och rekommendationer som ges av kommunen och följa riktlinjer för säker användning av sjöar under perioder med algblomning. Starkt solljus, värme och lugnt väder så att havets eller sjöars ytskikt inte rörs om ger goda förutsättningar för algblomning. Dessutom behöver algerna näringsämnen som kväve och fosfor som bland annat kan komma från utsläpp från jordbruk och egna avlopp.

För att vara säker på att välja en säker badplats uppmanar vi dig att:

  • Ha respekt för algblomningar men var inte rädd.
  • Välj i första hand badplatser med god vattenomsättning och utan tydliga tecken på algblomning.
  • Undvik att bada när vattnet visar tydliga tecken på kraftig algblomning, det vill säga då vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger.
  • Var försiktig att bada en period efter att algblomningen försvunnit om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.
  • Vi vill också betona att det är viktigt att hålla koll på barn och djur, och att de inte får i sig algblommande vatten. Djur som dricker algbemängt vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt. Om någon visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller annan kontakt med algblommande vatten, rekommenderar vi att du söker hjälp, till exempel genom att ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.
  • Om du upptäcker kraftiga algblomningar, vänligen meddela Miljö-och hälsoskydd på Umeå kommun. Vid upptäckt eller misstanke om algblomning i Bottniska viken kan du kontakta Informationscentralerna för ytterligare vägledning och råd. Rapportera in en händelse eller observation | Länsstyrelsen Västerbotten (lansstyrelsen.se)

Som privatperson kan du bidra till att minska näringsbelastningen på flera sätt. Det kan tyckas litet, men många små källor blir sammanlagt till ett stort problem. Några exempel:

  • Töm båttoan i land. Detta är särskilt viktigt eftersom båttoaletter används under sommaren, när algerna växer mest. Från den 1 april 2015 är det förbjudet att tömma toalettavfall i havet.
  • Kissa inte i vattnet. Den mängd som en person normalt kissar under ett dygn ger gödning till ett kilo alger.
  • Avgaser har en gödande effekt, tanka därför gräsklipparen och utombordaren med alkylatbensin, inte den vanliga från bensinmacken.
  • Välj fosfatfria hushållskemikalier om ditt avlopp inte är anslutet till ett reningsverk.
    Käla:Havs-och vattenmyndigheten

För mer information och uppdateringar om algblomning och vattenkvalitet i Umeå kommun, vänligen kontakta:

Björn Eriksson
Miljöinspektör
Umeå kommun
090-16 17 36
bjorn.eriksson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye