Socialdemokraternas PS Kansli

Alla Sveriges äldre ska ges vaccin

Dela

Sverige ska vara världens bästa land att åldras i. I ett starkt samhälle ska det vara självklart att den som är äldre är trygg. Trygghet är en pension som går att leva på. Trygghet är också en bra sjukvård och äldreomsorg. Men trygghet är också skydd mot sjukdom. Socialdemokraterna går till val på att göra det avgiftsfritt för alla äldre att vaccinera sig mot influensan.

- Ålderdom ska inte betyda fattigdom. Vi har gjort stora satsningar på Sverige ska vara världens bästa land att åldras i. Nu fortsätter vi det arbetet säger Stefan Löfven (S).

- Vi vill investera 250 miljoner i vaccin för våra äldre. Äldre ska känna sig trygga i sjukvården och få den bästa tänkbara vården säger Annika Strandhäll (S)

Socialdemokraterna vill att alla äldre, samt andra riskgrupper som till exempel gravida, ska slippa betala för vaccin mot influensa. Så gör vi vården mer lika över hela landet eftersom var du bor ska inte bestämma hur mycket du behöver betala för att skydda dig mot influensan. Vaccin är bra både för den enskilda individen men också för samhället då sjukdomar som kan vaccineras mot inte tar upp sjukvårdens resurser.

I dag rekommenderas dessa grupper vaccination av influensa, men förslagen skulle göra det obligatoriskt för landsting att erbjuda vaccinationen och därmed att det blir kostnadsfritt för den som vaccinerar sig. Det kommer leda till en högre vaccinationstäckning än i dag, vilket gör att färre behöver bli sjuka och vårdens resurser kan gå till de sjukdomsfall som inte kan förebyggas med vaccin. Äldre ska inte behöva vänta på akuten för sjukdomar som kan vaccineras emot.

Förslaget:

Socialdemokraterna går till val på att satsa en kvarts miljard kronor för att äldre under nästa mandatperiod ska omfattas av kostnadsfri vaccination av influensa.

Redan presenterade förslag gällande pensionärer:

  • Den orättvisa pensionärsskatten ska avskaffas helt till 2020
  • Garantipensionen och bostadstillägget ska höjas för de som har det tuffast
  • Den som har slitit ett helt liv med låg lön ska få höjd pension med upp till 600 kronor per månad
  • Vi vill öka inbetalningarna till pensionssystemet för att höja de framtida pensionerna och minska risken för att bromsen slår till. Vi sätter upp målet att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen
  • Stärkt rätt till en fast läkarkontakt i primärvården för att öka kontinuiteten i vården, särskilt viktigt för äldre
  • Fast omsorgskontakt i hemtjänsten
  • Öka stödet till pensionärsorganisationerna, göra ett handslag med folkrörelserna för att motverka äldres ensamhet, samt satsa på livslångt idrottande och friluftsliv
  • Avskaffa minutscheman i hemtjänsten

Kontakt:

Jakob Andersson, pressekreterare hos Annika Strandhäll: 072-450 41 85

Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven: 072-551 41 16

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum