Sveriges Museer

Allmänhetens förtroende under lupp i ny undersökning

Dela

SOM-institutets förtroendeundersökning visar att museerna rankas högt av allmänheten. Resultatet backas upp av de svenska museicheferna där en klar majoritet vittnar om positiv återkoppling från publiken, enligt en ny rapport från branschorganisationen Sveriges Museer.

– Med så här högt förtroende ges museerna en särställning i ett samhälle där fakta ifrågasätts. Det är ett förtroende som förtjänats under lång tid, säger Maria B Olofsson, t.f. generalsekreterare Sverige Museer.

SOM-undersökningarna genomförs varje år sedan 1986 av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Syftet med undersökningarna är att kartlägga svensk opinion och belysa hur svenska folkets vanor och attityder förändras över tid. Måttet som anges är förtroendebalans bland dem med åsikt i frågan. Museerna fick en förtroendebalans på +59 i undersökningen. Några andra exempel ur den aktuella undersökningen 2021 är Sjukvården som ökat sina siffror under pandemin och toppar listan med +64, Valmyndigheten +59, Justitiekanslern +22 och de politiska partierna -28. 

Enligt en Novusundersökning i mars 2022 toppar museerna som den kulturform som flest vill lägga skattepengar på. Arkiv och Litteratur/läsande/språk var de kulturformer som kom på andra respektive tredje plats med ganska god marginal efter museerna enligt undersökningsresultatet. Så här sammanfattas resultatet av SR Kulturnytt som beställde undersökningen: ”Nästan varannan person (47 procent) vill att staten ska satsa mer pengar på museum, det visar en Novusundersökning som Kulturnytt har låtit göra. Speciellt bland vuxna med barn i hushållet står museer högt på priolistan (55 procent)”.

Rapporten släpps under Kultur i Almedalen och kommenteras av partiernas kulturpolitiska talespersoner under ett seminarium kl 09.00-09.45 på Gotlands Museum. Följ sändningen här (länk).

Läs rapporten på sverigesmuseer.se eller i bofogad fil.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med cirka 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum