Sveriges Allmännytta

Allmännyttans klimatinitiativ har sparat energi motsvarande mer än alla lägenheter i Linköping, Norrköping och Örebro tillsammans

Dela

Bostadsföretagen i Allmännyttans klimatinitiativ är nu till 97 procent fossilfria och har tillsammans uppnått en energieffektivisering på 17 procent jämfört med 2007. Energi motsvarande 148 000 lägenheters uppvärmning och fastighetsel har sparats. Det motsvarar mer än alla lägenheter i Linköping, Norrköping och Örebro tillsammans.

Gabriella Castegren, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.
Gabriella Castegren, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.

Under 2020 producerade medlemsföretagen dessutom förnybar el som räcker för att ladda
70 300 elbilar.

– Bostäderna ger 2020 upphov till 26 procent mindre koldioxidutsläpp per kvadratmeter än 2018, vilket visar kraften av att många bostadsföretag arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål. Under samma period har företagens koldioxidutsläpp från köpta bränslen minskat med 44 procent och från drivmedel med 21 procent. Sammantaget blir effekten stor, säger Gabriella Castegren, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.

Totalt är 187 bostadsföretag medlemmar i Allmännyttans Klimatinitiativ. Sammantaget förvaltar de nästan 751 000 lägenheter och 62 miljoner kvadratmeter uppvärmd yta. Klimatinitiativet omfattar nu 50 procent av Sveriges hyresrätter och cirka 15 procent av Sveriges totala bostadsbestånd.

Mellan 2018 och 2020 har:

  • utsläppen av koldioxid från köpta bränslen minskat med 44 procent.
  • utsläppen av koldioxid från köpta drivmedel minskat med 21 procent.
  • produktionen av el i egenägda anläggningar ökat med 28 procent. Solenergi står för den största procentuella ökningen, medan vindkraft är den största energikällan.

– Bostadsföretagen i Klimatinitiativet visar att det har betydelse vad var och en av oss bidrar med. För varje kvadratmeter har de sparat 2,6 kilogram koldioxid. Ju fler av Sveriges fastighetsägare som gör likadant eller sparar ännu mer, desto större blir bostadssektorns bidrag till att minska Sveriges klimatavtryck, säger Gabriella Castegren.

Resultatrapport Allmännyttans klimatinitiativ 2018–2020

Rapportens underlag utgörs av 139 företags kvalitetsgranskade energi- och klimatdata. Dessa företag omfattar 625 000 lägenheter och 55 miljoner kvadratmeter. Klimatinitiativet totalt har 187 medlemmar.

Läs mer och ladda ner resultatrapporten här.

Läs mer om Allmännyttans Klimatinitiativ.

För mer information, kontakta:

Gabriella Castegren, projektledare för Allmännyttans Klimatinitiativ och klimatexpert,
08–406 55 33, gabriella.castegren@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gabriella Castegren, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.
Gabriella Castegren, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 318 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 945 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Marknadsrapport: Hyresutvecklingen måste hålla jämna steg med fastighetsägarnas kostnadsutveckling24.11.2022 08:30:00 CET | Pressmeddelande

2022 års hyresjusteringar hamnade på en betydligt lägre nivå än inflationen. Den kommer år 2022 att landa på cirka 7,77 procent, enligt Riksbanken, medan 2022 års hyresjustering blev 1,74 procent. Det innebär en real hyresjustering nedåt med 6,03 procent. Därmed fortsatte de negativa reala hyresjusteringarna. Under den senaste femårsperioden har hyresutvecklingen mattats av i förhållande både till den allmänna prisutvecklingen och till byggkostnadsindex för flerbostadshus. Det visar Sveriges Allmännyttas marknadsrapport om hyresutvecklingen som presenteras idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum