Upplands Väsby kommun

Allt ljus på sverigefinnar i ny utställning

Dela

Snart öppnar utställningen När Finland kom till Sverige. Biblioteket i Messingen sätter fokus på sverigefinnarnas liv och betydelse för Sverige.

Utställningen visas på biblioteket i Messingen.
Utställningen visas på biblioteket i Messingen.

Vandringsutställningen har tidigare visats i bland annat Örebro, Skövde och Malmö. Utställningen handlar om alla de människor som flyttade från Finland till Sverige för cirka 50 år sedan. Med text och bild berättar 15 personer om sin resa från hemlandet Finland och det nya livet med jobb i Sverige. Tillsammans med utställningen visas kortfilmen Juuret (Rötter) som unga Sverigefinnar skapat. I filmen berättar de fritt om sina rötter.

– Utställningen blir ett viktigt inslag i vårt arbete med att förmedla kunskaper och insikter om sverigefinnarnas betydelse, säger Ylva Larsdotter som är samordnare för finskt förvaltningsområde i Upplands Väsby kommun.

Upplands Väsby kommun är ett finskt förvaltningsområde med särskilt ansvar att värna om det finska språket och kulturen. Sverigefinnarna är en naturlig del av berättelsen om Väsbys historia.

– Det här är ett viktigt och utmärkt sätt att sprida kunskaper om sverigefinnarna. Jag hoppas att alla Väsbybor tar vara på möjligheten att bekanta sig med en viktig del av Väsbys historia, säger Eila Bromme (L) som är ordförande i samrådet för finskt förvaltningsområde.

Utställningen visas inom ramen för det pågående projektet Väsby berättar.

Projektet lyfter på olika sätt fram sverigefinnarnas betydelse, bland annat genom den insamling av personliga berättelser som samlats in under sommaren bland invånare.

– Nu är vi i fas två i projektet. Ett tjugotal personer har intervjuats eller skrivit ned sina berättelser själva. Nu pågår arbetet med att skapa en tvåspråkig finsk-svensk skrift med fotografier och personliga berättelser, berättar Ylva Larsdotter.

Utställningen visas 27 september - 9 oktober under Messingens öppettider. Tisdagen 28 september kl. 16.00 blir det vernissage av utställningen då även Väsby berättarprojektet presenteras närmare.

Fakta: Sverigefinnar

Under åren 1969 och 1970 flyttade cirka 80 000 människor från Finland till Sverige. Det är nu 50 år sedan denna stora flyttvåg ägde rum och det vill Sverigefinska Riksförbundet uppmärksamma. Vandringsutställningen berättar om dem som flyttade och om deras livsöden här i Sverige. Under 60- och 70-talet försvann nästan 300 000 arbetsplatser inom jord- och skogsbruket i Finland. Räknar man med familjemedlemmarna till de arbetslösa, var det en halv miljon finländare som drabbades. I Sverige behövdes arbetskraften. Migrationen var störst från Österbotten, Uleåborg och inte minst Lapplands län som förlorade sju procent av sin befolkning 1968 till 1970.

Källa: Sverigefinska Riksförbundet

Kontakter

Eila Bromme (L)Ordförande i samrådet för finskt förvaltningsområde

Tel:070-849 05 86

Bilder

Utställningen visas på biblioteket i Messingen.
Utställningen visas på biblioteket i Messingen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum