Riksteatern

Allvarligt ämne med mycket humor i högaktuella Försvinnandet

Dela
Ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en nära anhörig. Nu är det turnépremiär på Riksteatern för Försvinnandet som tidigare gjort succé på Dalateatern. I huvudrollen ser vi Maria Selbing.
Foto-Per-Eriksson
Foto-Per-Eriksson

Media rapporterar frekvent kring hur antalet som drabbas av demenssjukdomar ökar och hur samhällskostnaden växer. Men vem blir man egentligen när minnet sviker? Och hur påverkas ens familj och omgivning? I föreställningen Försvinnandet får vi följa Ellen, som drabbas av Alzheimers sjukdom, och ur hennes perspektiv uppleva hur det skulle kunna vara att gradvis förlora minne och orientering.

- Föreställningen ger möjlighet för en förståelse för hur det är att drabbas och gestaltar även de närståendes resa med en familjemedlem som inte längre är den hon brukade vara. Kanske går det att hitta någon liten aspekt som inte är enbart negativ i att Ellen måste släppa taget om de minnen, åsikter och värderingar som styrt och ramat in hennes liv och relationer? säger Åsa Ekberg, regissör.

Försvinnandet är en svensk översättning av Peter M. Floyds pjäs Absence. Föreställningen hade premiär den 11 februari 2017 och spelade ett 30-tal föreställningar i Dalarna där den hyllades av både press och publik. Huvudrollen spelas av Maria Selbing.

- Under mina drygt 30 år på Riksteatern känner jag alltid en förväntan att spela den föreställning jag arbetar med men den här föreställningen ligger mig extra varmt om hjärtat. Det jag tycker är så fint med Försvinnandet är att föreställningen verkligen gör Peter M. Floyds pjäs rättvisa, den speglar berättelsen på ett vackert sätt, säger Maria Selbing som spelar Ellen.

Riksteatern i samarbete med Dalateatern

Turnépremiär den 2 oktober i Surahammar

Medverkande Maria Selbing Yngve Sundén Susanne Hellström Eleonora De Loughery Nordin Åsa Ekberg

Av Peter M. Floyd Översättning Eleanora DeLoughery Nordin Regissör Åsa Ekberg Scenograf Ulla Dahlström Ljussättare Cajsa Ulfhielm Maskör Cajsa Jackson Musikansvarig Gunnar Axelson Fisk

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/forsvinnandet/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/category/forestallningar/hosten-2017/forsvinnandet

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Per-Eriksson
Foto-Per-Eriksson
Ladda ned bild
Forsvinnandet-Foto-Per-Eriksson-768x918
Forsvinnandet-Foto-Per-Eriksson-768x918
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum