Stångåstaden

Almedalen och byggkostnadsutvecklingen

Dela

Här kommer en ny blogg inför semestern. Mycket har hänt under 2022 som få kunde förutspå bara för några månader sedan. Precis när vi kom ur pandemin fick vi ett krig i Europa med stor påverkan på världsekonomin och förstås även på Sverige och Linköping. Vi har fått ett extremt kostnadsläge för att bygga och höga energipriser vilket gör att vi i dagsläget har en inflationstakt som är den högsta på 40 år. Vi har sett att Riksbanken höjer styrräntan vilken kommer påverka fastighetsbranschen som är kapitalintensiv i hög grad. Vi har alltså ett nytt läge att hantera i höst.

Byggkostnadsutvecklingen och besök över dagen i Almedalen

Jag hade egentligen inte tänkt åka till Almedalen i år men jag var där över dagen igår. Jag fick ett flertal förfrågningar om att vara med och diskutera byggkostnadsutvecklingen. Några av er har kanske varit på plats själva. Jag upplevde Almedalen som lugnare än innan pandemin. Lite färre människor och utställare. De seminarier jag var med på var väldigt välbesökta och det är en signal om att byggkostnadsutvecklingen är en stor fråga just nu. Annars överskuggas förstås alla seminarier, möten och diskussioner av knivattacken med dödlig utgång mitt på Donners plats. Almedalen har känts unikt med sin öppenhet där massor av människor har kunnat mötas.

Vad gäller själva sakfrågan jag var där för så tycker jag att vi fick fram vårt budskap. Det är viktigt att belysa både den akuta situationen som uppstått på grund av skenande material- och energipriser och den långsiktiga utvecklingen. Dessa frågor behöver hållas isär. Vi har haft en situation där byggkostnaderna ökat fyra till fem gånger mer än inflationen i två decennier. I dagsläget är det viktigare än någonsin att vi får till ett antal strukturella åtgärder för att vända kostnadsutvecklingen. Jag var med i ett antal diskussioner tillsammans med företrädare från beställare, byggföretag, installatörer och branschorganisationer. Jag lyfte själv fram planfrågan, kommunala särkrav, industriell produktion, LOU frågan och ökad samverkan som några tydliga åtgärder som kan få stor effekt. Jag tycker det fanns en samsyn kring att vi dels behöver hjälpas åt i branschen för att ta oss igenom en akut kris men att det också krävs större strukturella åtgärder på sikt. Sveriges Allmännytta lyfte fram tre prioriterade frågor för branschen under Almedalsveckan:

  • att medlemsföretagen ska undantas från LOU
  • att införa moms på bostäder
  • att möjliggöra ett ökat industriellt byggande

Jag håller med om att dessa åtgärder skulle kunna göra stor skillnad. Från entreprenörerna lyftes frågor kring samverkan i tidiga skeden fram som en framgångsfaktor. Detta tror jag också är rätt.

På makronivå kommer vissa positiva signaler även om marknadsläget är extremt osäkert. Byggkostnadsindexet som skenat under våren fortsatte inte uppåt under senaste månaden. Vidare så har ett antal råvarupriser börjat falla, om än från väldigt höga nivåer. Läget är svårt men kanske kan det leda till en något bättre situation under hösten. Ibland kan kriser skapa kreativitet och få till riktiga systemskiften. Förhoppnings kan vi tillsammans dra nytta av det som händer och skapa nya och bättre förutsättningar framåt.

Vill önska er alla en riktigt fin sommar!

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter. 

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Stångåstaden har fått en ny look16.6.2022 13:16:32 CEST | Nyheter

Lagom till sommaren har Stångåstaden fått en ny look, en digitalt anpassad kostym som leder bolaget in i framtiden utan att förlora igenkänning. Det klassiska S:et behåller sin välkända form men har moderniserats och optimerats för digital kommunikation. En lekfull färgpalett har arbetats fram, typsnitt har uppdaterats och bolagets uppdrag har förtydligats i nya budskap som sammanfattar vad varumärket Stångåstaden står för. Hela Stångåstaden-koncernen, inklusive dotterbolag, samlas under den nya grafiska profilen.

Byggkostnadsutvecklingen stoppar investeringar1.6.2022 11:39:12 CEST | Blogginlägg

Jag har ett hyggligt stort kontaktnät med många kollegor ute i landet, både i allmännyttiga och privata fastighets- och bostadsbolag och kostnadsutvecklingen är den stora snackisen just nu. Bilden ute i landet är väldigt samstämmig. I princip samtliga vittnar om kostnader som är så höga att projekt riskerar att pausas. Många har också fattat beslut om att inte investera i dagsläget. Det finns därför en överhängande risk att väldigt många projekt stoppas och att det kommer att påverka arbetsmarknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum