Svenska Seglarförbundet

Alocomor/Peter Olsson svensk mästare i e-segling

Dela
SM-finalen i e-segling 2023 avgjordes på söndagen live på scen på båtmässan Allt för sjön. Efter fem grundomgångsrace och ett medaljrace korades Alocomor/Peter Olsson från Runmarö Yacht Club till svensk mästare.

–  Detta var inte vad jag förväntade mig när jag klev upp ur sängen i morse. Men det var det här jag kämpade för, sa Peter Olsson när han fick inbjudan till Seglingens Mästare i sin hand efter segern.

I finalen tävlade 20 e-seglare. Åtta av dem var på plats på båtmässan, tolv deltog från olika delar av landet. Tio av deltagarna hade kvalificerat sig från SM-seriens grundomgång. Utöver dessa bjöds även de topp tio rankade svenskarna på Virtual Regattas världsranking in.

I grundomgången kunde deltagarna räkna bort ett race. Efter dessa fem race gick topp-10 vidare till medaljracet. Medaljracet gav dubbla poäng och var därmed direkt avgörande.

Det var extremt intensiva kappseglingar. Fältet var många gånger väldigt tight med korta avstånd mellan seglarna. Och det var många straff och växlingar i resultatlistan.

–  Det var hög stämning och mycket känslouttryck bland seglarna. Det gick ett sus genom publiken när det var som mest spännande, sade tävlingsledaren Christian Harding som också deltog och slutade på sjätte plats.

Peter Olsson, med spelnamnet Alocomor, seglade jämt och stabilt i grundomgången och vann även det sista och avgörande medaljracet. På andra plats kom Sawen/Johan Säwensten, Stockholms 606 Klubb och trea kom Aringostrangolatore/Pontus Meijer från KSSS.

I e-segling väljer tävlingsledningen var i världen racen ska genomföras och även båttyperna bestäms på förhand. Dessa var: Race 1: Kiel – J/70. Race 2: Alicante – Offshore Racer. Race 3: English Harbour – Fareast28R. Race 4: Marseille – 49er. Race 5: Dubai – F50. Medaljrace: Porto Cervo – J/70.

I höst avgörs VM i e-segling. Topp tio från SM-finalen kommer att bjudas in till Playoffs där 1 000 e-seglare från hela världen får kämpa om VM-titeln.

Resultat:
1. Alocomor/Peter Olsson, Runmarö Yacht Club
2. Sawen/Johan Säwensten, Stockholms 606 Klubb
3. Aringastrangolatore/Pontus Meijer, KSSS
4. D Ekstrand/Daniel Ekstrand, Nyköpings Segelsällskap
5. Vogueracing/Simon Magnusson, Hjuviks Båtklubb
6. Harding/Christian Harding, KSSS
7. Swedsailor SWE01/Mattias Allroth, Lommabuktens Seglarklubb
8. Piccoloorso/Björn Hansen, KSSS
9. Furan 1/Rikard Furusten, Nyköpings Segelsällskap
10. Dirksson/Dirk Scherer, Hässelby Sjösällskap
11. Herminator@Voi/Mathias Hermansson, KSSS
12. Jonas Ö/Jonas Öhrström, Norrtälje Segelsällskap
13. Rasmus Racing/Rasmus Brandt, Runmarö Yacht Club
14. Winner 2/Lars Novak, Lommabuktens Seglarklubb
15. Seabear/Björn Andersson, Stenungsunds Segelsällskap
16. SWETN4/Tomas Nordqvist, GKSS
17. Little Pig/Anna-Pia Cardell, KSSS
18. Boman/Claes Boman, Bråvikens Segelsällskap
19. Kuma-san/Björn Olsson, Jollekappseglarna Västerås
20. Fajtan/Christer Faith-Ell, Ekolns Segelklubb

 

Nyckelord

Kontakter

Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig

Bilder

Om

Svenska Seglarförbundet
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

08-4590990https://www.svensksegling.se/

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum