Dramaten

Andreas T Olsson gör Sufflören för sista gången

Dela
Efter 154 föreställningar är det dags för Andreas T Olsson att ta farväl av sin monolog Sufflören. Den sista föreställningen ges på Dramatens lilla scen lördagen den 30 april. Efter blir det samtal mellan dramaturg Anneli Dufva och Andreas om hur texten kom till och hur den förändrats i relation till allt som hänt på Dramaten under åren den spelats. Det blir ett samtal om den lilla människan, stora drömmar och Gösta Ekman.
Andreas T Olsson i Sufflören. Foto: Roger Stenberg.
Andreas T Olsson i Sufflören. Foto: Roger Stenberg.

–Det finns en underbar sång med Lill Lindfors som heter "Tillsammans är ett sätt att finnas till". Ordet "tillsammans" är det som kommer till mig när jag ska beskriva de tio åren med Sufflören. Först var jag ensam med mina idéer och drömmar, sedan sträckte Gösta Ekman plötsligt ut handen och i tio år har jag fått vara tillsammans med en publik som skrattat och gråtit med sufflören. Det var ett sätt att finnas till. Jag minns det redan, säger Andreas T Olsson.

”Blixtrande intelligent. En stjärna har fötts på Dramaten” skrev Dagens Nyheter och ”med enastående humor, fingertoppskänsla och tajming” skrev Svenska Dagbladet efter premiären av Sufflören som nu ges för sista gången.

Sufflören är en varm och sorglig komedi där publiken får möta en sufflör som faktiskt hittat sin perfekta plats i världen. Som trivs med att behövas som mest när han märks som minst. Och som älskar teatern och dess klassiska texter, men trivs sämre i världen utanför.

En första version av monologen hade premiär 22 september 2012 som en del av Andreas T Olssons examen på Teaterhögskolan i Stockholm. En utökad version hade premiär på Dramaten 20 september 2013 med Gösta Ekman som extra regiöga, eller som Gösta uttryckte det: V. I. S. (Vän I Salongen). Sedan dess har Sufflören spelats i repertoar på Dramaten, turnerat med Riksteatern och gästspelat på Stanislavskijfestivalen i Moskva. Den har också sänts som Veckans föreställning i SVT, valts ut till Scenkonstbiennalen samt givits ut i bokform av Dramatikerförbundet. Monologen har också satts upp och spelats utomlands, exempelvis gjorde Nils Vogt rollen i Oslo och Preben Kristensen i Köpenhamn.

Kvällen börjar med den sista Sufflören, därefter är det paus och sedan följer samtalet mellan Anneli och Andreas som bland annat varvas med utdrag ur Andreas roman Sista gästen och kabarén Kuriosakabinettet som framförs med skådespelaren och pianisten Fredrik Meyer. Det blir också lite nyskrivet ur en kommande monolog.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas T Olsson i Sufflören. Foto: Roger Stenberg.
Andreas T Olsson i Sufflören. Foto: Roger Stenberg.
Ladda ned bild
Gösta Ekman och Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg.
Gösta Ekman och Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Alice Birch, Bergman and much more at The Royal Dramatic Theatre in Stockholm spring 202511.12.2024 11:16:15 CET | Pressmeddelande

Mattias Andersson adapts Ingmar Bergman's script Shame for our time. [BLANK] by Alice Birch on the main stage. Ernst Tollers Hinkemann directed by BITEF Grand Prix-winner Anja Suša. Strindbergs The Pelican in the hands of Emil Graffman. Linus Tunström stages his fathers novel The Christmas Oratorio. Actor Johan Rabaues in a monologue about Gertrude Stein. Documentary stories about masculinity, criminality and revenge in The fathers. And for the families: a thrilling crime story in Jefferson by Jean-Claude Mourlevat, awarded Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Bittra relationer, familjemiddag och demens26.11.2024 08:30:48 CET | Pressmeddelande

I Fem scener Norén flyttar Lars Noréns dramatik in i regissören och bildkonstnären Markus Öhrns säregna universum. En värld av masker, förvrängda röster och avskalade rum. Jobbiga familjesammankomster och bittra relationer serveras här på ett helt nytt sätt. – Det är en ära för mig att få arbeta med Noréns våldsamma och smärtsamma scener som samtidigt innehåller hans karaktäristiska mörka humor, säger Markus Öhrn. Premiär den 13 december på Lilla scenen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye