BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Angående kriget i Ukraina

Dela

Europa befinner sig i ett nytt skrämmande läge och situationen i Ukraina är oerhört allvarlig. Barn är en sårbar grupp i samhället och som alltid i kriser drabbas barn särskilt hårt. Även i Sverige påverkas barn på olika sätt av den nya krigssituationen i Europa.

Just nu hör många redaktioner av sig till Bris, och våra möjligheter att ge intervjuer är för närvarande begränsade. Här har vi samlat relevant information för journalister och andra vuxna.

Vad behöver barn i den här situationen?

Som vuxen kan du räkna med att barn och unga känner till det som händer i omvärlden genom att ha lyssnat på nyheter, pratat med kompisar eller varit ute i sociala medier. Alla barn är olika och reagerar dock på olika sätt. Referensramarna ett barn har spelar roll för hur det påverkar barnet. För barn med tidigare erfarenhet av krig eller flykt kan oron exempelvis bli annorlunda jämfört med barn som inte har den erfarenheten.

Därför är det viktigt att du som vuxen möter barn utifrån det som barnet ger uttryck för att det behöver och tänker på. Utgå exempelvis inte från att barn oroar sig för samma sak som du som vuxen kanske gör just nu. 

– En viktig sak när du möter barn i deras oro är att ge information och att kunna svara på deras frågor. Så att du kan göra tillvaron så trygg och begriplig som möjlig för barnet, det är ledstjärnan för hur och om vad du ska prata. Informationen som du ger måste vara sådan som kan hjälpa barnet och som barnet kan förstå. Du behöver alltså vara påläst och kunna göra informationen begriplig för barnet. Ett sätt att göra det är att ta del av information tillsammans, som när föräldrar eller lärare tittar på Lilla aktuellt tillsammans och diskuterar tillsammans efteråt, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

Om ett barn i din närhet är väldigt oroligt kan du som vuxen hjälpa till att trygga barnet. Exempelvis genom att understryka att det inte är krig i Sverige, och att myndigheter och experter inte tror att det kommer att bli det heller. Du kan också prata om att all information som sprids inte är sann och en diskussion om källkritik vara bra att ha, utifrån barnets nivå. Det kan också vara bra att inte bara fokusera på krisen utan att försöka göra saker som du vet att barnet brukar må bra av. Kanske är det att lyssna på musik, pausa en stund från sociala medier, att göra något mysigt tillsammans eller att röra på sig fysiskt.

Bris och Försvarsmakten har tagit fram handfasta råd för hur vuxna kan prata med barn om omvärldsläget:

 • Var påläst. Så att du kan svara med korrekt och aktuell information.
 • Titta tillsammans. Om ni läser en artikel eller kollar på tv tillsammans finns du där för att dels nyansera, dels svara på frågor.
 • Du måste inte veta allt. Det är omöjligt att ha koll på allt och det är okej att säga att du inte vet. Men säg då också att du kan ta reda på det så att barnet slipper spekulera.
 • Ta oron på allvar. Barn kan göra kopplingar som skapar riktig oro. Utgå inte från att barn är oroliga eller oroar sig för samma sak som du som vuxen kanske gör. Ta därför signaler på oro på allvar.
 • Fråga. Ta initiativet genom att kolla om barnet undrar något. Då finns ju du där med svar.
 • Prata om att allt inte är sant. Om barnet är ute på sociala medier kan en diskussion om källkritik vara bra att ha. Utifrån barnets nivå.
 • Sverige har militärer för att det inte ska bli krig. Det kan vara bra att påminna barn och även vuxna om att Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige. Det är därför vi i Sverige har militärer, inte för att starta krig.
 • Skicka med hopp. Prata gärna om att många länder och organisationer samarbetar för att situationen ska bli bättre.

Information till barn om det som händer nu

krisinformation.se finns barnanpassad information om läget just nu och svar på flera av de frågor som barn kan ha.

Bris erbjuder olika typer av stöd

 • Bris har öppet dygnet för barn upp till 18 år som vill prata med en kurator via chatt, telefon och mejl. Chatten finns på bris.se och telefonnumret är: 116 111. Att kontakta Bris är gratis, alla är anonyma och samtalen syns inte på telefonräkningen.
 • Vuxna med oro för barn är välkomna att ringa Bris vuxentelefon om barn 0771- 50 50 50 på vardagar kl. 9-12.
 • Det finns även Brismottagningar i Umeå, Linköping, Stockholm, Malmö och Göteborg för barn som har behov av att träffa en kurator. Läs mer här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Barns uppmaning till vuxna: Släpp skärmen och engagera dig i barns fysiska aktivitet29.11.2022 06:15:00 CET | Pressmeddelande

En färsk Sifo-undersökning om ungas fysiska aktivitet visar att en majoritet av barn vill kunna påverka frågor som rör ungas hälsa. För att öka den fysiska aktiviteten bland unga menar barn att vuxna behöver bli mer närvarande, göra barn mer delaktiga och att samhället behöver se till att inget barn hindras från att delta i aktiviteter och idrott på grund av ekonomi eller exempelvis var man bor.

Ny rapport: Kommunerna brister i att säkerställa barns rättigheter18.11.2022 06:10:00 CET | Pressmeddelande

Kommunerna brister i att säkerställa barnets rättigheter i den egna verksamheten, det visar Bris kommunundersökning 2022. Här framgår att kommunerna i stor utsträckning ser barnrätten som enbart knuten till vissa verksamhetsområden och inte något som genomsyrar alla verksamheter. Det finns även tydliga utmaningar kopplade till arbetssätt, metoder och det systematiska barnrättsarbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum