Anna Bergqvist är årets gymnasielärare

Du har fått utmärkelsen Årets lärare på gymnasiet av Stockholms stad. Vad betyder utnämningen för dig?
– Det är jättekul på många sätt. Jag tror att en lärare blir bättre med tiden och då känns det bra att erfarenhet belönas. Det har varit en tuff tid där jag verkligen har fått tänka till och slita hårt med att variera undervisningen för att väcka elevernas lust, säger Anna Bergqvist.
Hur varierade du undervisningen?
– Jag abonnerade bland annat en teaterföreställning bara för oss och gick en Doktor Glas promenad med eleverna. Vi åkte också till Utö när vi läste John Ajvinde Lindqvists roman Människohamn som handlar om skärgården och naturen som ett levande väsen.
Det hör till mitt uppdrag ett ge eleverna kulturella upplevelser. Under pandemin fick jag tänka flera extra varv för att hitta nya sätt.
Det bästa med att vara lärare?
– Läraryrket är fritt och kreativt och ger mig nya upplevelser hela tiden. Det är också fantastiskt att få instant feedback av eleverna när något varit bra. Då får jag en kick.
Motivering
Anna har med oförminskad energi och styrka, under utmaningen med undervisning på distans, gjort lektionerna till glädjestunder i elevernas skolvardag.
Annas undervisningen är varierad där det traditionella möter innovativa multimodala arbetssätt, gemensamma kulturella upplevelser och lärande i samarbete med professorer på lärosäten och andra organisationer i samhället.
Anna visar prov på mycket gott lärarledarskap. Anna leder på ett tydligt sätt lärandet framåt och genom rätt stöttning och systematisk återkoppling gör hon det synligt för eleverna.
Anna skapar ett tryggt, engagerat, nyfiket och fokuserat arbetsklimat, med undervisning byggd på beprövad erfarenhet, ett tydligt vetenskapligt förhållningssätt samt att eleverna ska känna lust att lära.
Den kreativitet, kompetens och arbetsglädje Anna visar skapar stolthet för läraryrkets hantverk och hon är en inspiration för andra lärare.
Fakta om Stockholms stads lärare och rektorer
Ungefär 9 300 personer är anställda som lärare i Stockholms stads kommunala skolor, det vill säga både i grundskolor och på gymnasier.
Det finns cirka 7 700 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.
Det finns cirka 1 600 lärare i Stockholm stads kommunala gymnasier.
Det finns cirka 140 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.
Det finns 28 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.
Det finns cirka 370 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.
Det finns cirka 60 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.
Fakta om utmärkelsen
Stockholms stad delar ut utmärkelser till årets lärare, årets lärarlag, årets rektorer och årets biträdande rektorer. Prisutdelningen ägde rum på konferensen Leda lärande.
Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef. Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Lee Orberson, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.
Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till Årets lärare, Årets rektor och Årets biträdande rektor är 10 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.
Foto: Rodrigo Paras
Kontakt: Anna Bergqvist, anna.bergqvist@edu.stockholm.se, telefon 08-508 38 630
Kontakter
UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson
Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.
Bilder

Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Invigning av Hökarängens bollplan 1 april 17.3028.3.2025 06:35:44 CET | Pressinbjudan
Varmt välkommen på invigningen av Hökarängens bollplan! Medverkar gör ordföranden för idrottsnämnden, idrottsdirektören samt representanter från FOC Farsta fotboll och Hammarby IF fotboll.
Inbjudan till pressbrief om öppna drogscener i Stockholms län27.3.2025 07:00:00 CET | Pressinbjudan
Antalet öppna drogscener i Stockholms län och Stockholms stad har minskat både till antal och yta under 2024. I Stockholms stad har antalet öppna drogscener minskat med fem under 2024 och idag finns det 21 stycken. I länet idag finns 43 öppna drogscener, vilket är en minskning med tio öppna drogscener senaste året. Det innebär att den positiva utvecklingen med ett minskat antal öppna drogscener i länet håller i sig för tredje året i rad. Det visar en kartläggning som SSR Trygg i Stockholms län har gjort.
Programsläpp för Kulturnatt Stockholm 2025: Gratis kultur över hela stan26.3.2025 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Specialvisningar på Nationalmuseum och punkrock på Bio Aspen, sjungande brevlådor på Postmuseum och midnattsorgelmusik i Markuskyrkan. Under Kulturnatten dukas ett kulturellt smörgåsbord upp över hela stan när såväl dolda Stockholmspärlor som välkända institutioner håller öppet ända till midnatt – allt med fri entré.
Nyinvigning av Kristinebergs idrottsplats25.3.2025 15:15:26 CET | Pressmeddelande
Anrika Kristinebergs idrottsplats på Kungsholmen har genomgått en efterlängtad och omfattande renovering. Detta uppmärksammades i samband med Djurgårdens premiärmatch i damallsvenskan, söndagen 23 mars.
”Frågan är fri” när elever svarar på frågor24.3.2025 10:41:40 CET | Pressinbjudan
Utbildningsförvaltningen tar inspiration från SVT:s program ”Frågan är fri” men vänder på konceptet. Emma Åkrok och Olle Cleve - som varit elever på grundskolor, anpassade grundskolor och anpassade gymnasieskolor - svarar på frågor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum