Stockholms stad

Anna Bergqvist är årets gymnasielärare

Dela

Årets gymnasielärare inspirerar genom kreativitet, kompetens och arbetsglädje. Med oförminskad energi och styrka har Anna Bergqvist, lärare i svenska och religion på Blackebergs gymnasium, gjort lektionerna till glädjestunder under pandemin och distansundervisningen.

Anna Bergqvist. Foto Rodrigo Paras
Anna Bergqvist. Foto Rodrigo Paras

Du har fått utmärkelsen Årets lärare på gymnasiet av Stockholms stad. Vad betyder utnämningen för dig? 

– Det är jättekul på många sätt. Jag tror att en lärare blir bättre med tiden och då känns det bra att erfarenhet belönas. Det har varit en tuff tid där jag verkligen har fått tänka till och slita hårt med att variera undervisningen för att väcka elevernas lust, säger Anna Bergqvist.  

Hur varierade du undervisningen? 

– Jag abonnerade bland annat en teaterföreställning bara för oss och gick en Doktor Glas promenad med eleverna. Vi åkte också till Utö när vi läste John Ajvinde Lindqvists roman Människohamn som handlar om skärgården och naturen som ett levande väsen. 

Det hör till mitt uppdrag ett ge eleverna kulturella upplevelser. Under pandemin fick jag tänka flera extra varv för att hitta nya sätt.   

Det bästa med att vara lärare? 

– Läraryrket är fritt och kreativt och ger mig nya upplevelser hela tiden. Det är också fantastiskt att få instant feedback av eleverna när något varit bra. Då får jag en kick.

Motivering 

Anna har med oförminskad energi och styrka, under utmaningen med undervisning på distans, gjort lektionerna till glädjestunder i elevernas skolvardag.  

Annas undervisningen är varierad där det traditionella möter innovativa multimodala arbetssätt, gemensamma kulturella upplevelser och lärande i samarbete med professorer på lärosäten och andra organisationer i samhället.  

Anna visar prov på mycket gott lärarledarskap. Anna leder på ett tydligt sätt lärandet framåt och genom rätt stöttning och systematisk återkoppling gör hon det synligt för eleverna.  

Anna skapar ett tryggt, engagerat, nyfiket och fokuserat arbetsklimat, med undervisning byggd på beprövad erfarenhet, ett tydligt vetenskapligt förhållningssätt samt att eleverna ska känna lust att lära. 

Den kreativitet, kompetens och arbetsglädje Anna visar skapar stolthet för läraryrkets hantverk och hon är en inspiration för andra lärare.  

Fakta om Stockholms stads lärare och rektorer  

 

Ungefär 9 300 personer är anställda som lärare i Stockholms stads kommunala skolor, det vill säga både i grundskolor och på gymnasier.   

Det finns cirka 7 700 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.  

Det finns cirka 1 600 lärare i Stockholm stads kommunala gymnasier.  

Det finns cirka 140 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.   

Det finns 28 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.    

Det finns cirka 370 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.  

Det finns cirka 60 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.    

Fakta om utmärkelsen 

Stockholms stad delar ut utmärkelser till årets lärare, årets lärarlag, årets rektorer och årets biträdande rektorer. Prisutdelningen ägde rum på konferensen Leda lärande.     

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef. Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Lee Orberson, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.    

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till Årets lärare, Årets rektor och Årets biträdande rektor är 10 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.  

Foto: Rodrigo Paras

Kontakt: Anna Bergqvist, anna.bergqvist@edu.stockholm.se, telefon 08-508 38630 

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Anna Bergqvist. Foto Rodrigo Paras
Anna Bergqvist. Foto Rodrigo Paras
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum