Röda korset

Anna Hägg-Sjöquist vald till Svenska Röda Korsets nya ordförande

Dela

Svenska Röda Korsets Riksstämma valde idag Anna Hägg-Sjöquist som ny ordförande. Hon har varit engagerad i Röda Korset under lång tid, både som frivillig och anställd.

– Vi står inför stora humanitära utmaningar både i Sverige och i världen till följd av de långsiktiga konsekvenserna av pandemin i en tid av klimatförändringar. Fler människor än  någonsin  är på flykt. Vi ser ökad fattigdom, psykisk ohälsa och att allt fler människor hamnar i utanförskap. För att klara de utmaningar vi har framför oss behöver vi kraftsamla. Röda Korset, världens största humanitära organisation, behövs kanske mer nu än någonsin under de senaste decennierna. 

– Svenska Röda Korset har en viktig roll i Röda korsets internationella arbete och det arbetet vill jag självklart att vi fortsätter. Vi ser att vi också behöver förstärka vår lokala närvaro för att hantera de sociala problem vi möter i det svenska samhället och förebygga ett växande parallellsamhälle. Idag gör tiotusentals frivilliga i landets kommuner viktiga insatser och det behöver vi nu bygga vidare på för att nå de mest utsatta och motverka utanförskap.

Anna Hägg-Sjöquist växte upp i Dalsland och engagerade sig tidigt i Röda Korsets Ungdomsförbund. Hon fortsatte sedan som folkrättshandläggare på Svenska Röda Korset. Hon har därefter bland annat arbetat som biståndshandläggare på internationella programavdelningen, varit chef för frivilligt socialt arbete och ansvarat för Internationella Röda Korsets andra globala fredskonferens. Under sex år arbetade hon med återvändande chilenska flyktingar på plats i Chile. Därefter flyttade hon till Sudan med familjen och engagerade sig i Sudanesiska Röda Halvmånens arbete som frivillig. Anna kommer närmast från en tjänst som generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Anna Hägg-Sjöquist efterträder Margareta Wahlström som varit Svenska Röda Korsets ordförande sedan 2017.

Nya styrelseledamöter:

Fadi Barakat, näringslivsutvecklare i Malmö stad och social entreprenör · Kari Isomaa, civilekonom och tidigare chefsdelegat för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen· Amanda Jackson, civilekonom, tidigare ordförande för Amnesty International Sverige· 

De ersätter Kristina Ljungros, Katarina Struwe Orleifson och Gabriel Rappe.

Omvalda styrelseledamöter:

Martina Bruzelius, Birgit Hansson, Emma Knaggård Wendt, Johan Norell Bergendahl, Ingegerd Palmér, Angelica Rage och Johan Sohlberg.

Föreningsrevisorer:

Göran Pettersson, tidigare generalsekreterare för Forum och tidigare VD på Röda Korsets idé- och utbildningscenter, är vald som ordinarie föreningsrevisor. Jan Johansson, tidigare kronokommissarie, och ordförande för Kalmar rödakorskrets, är vald som andre ersättare föreningsrevisor. Omvalda är Margareta Sterner som ordinarie föreningsrevisor och Barbro Boström som första ersättare föreningsrevisor.

Kontakter

Bilder

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset kraftsamlar för medmänsklighet och ökad krisberedskap31.5.2021 12:33:13 CEST | Pressmeddelande

I går söndag avslutades Svenska Röda Korsets Riksstämma. Stämman valde Anna Hägg-Sjöquist till ny ordförande. Svenska Röda Korset ser med växande oro på att miljö- och klimatförändringar leder till att samhällen och människor drabbas av kriser och katastrofer. Svenska Röda Korset Riksstämma antog därför ett uttalande för att belysa människors ökande utsatthet, särskild de som befinner sig på flykt.

Våra allra mest utsatta har rätt till bättre skydd i kriser27.5.2021 10:01:31 CEST | Pressmeddelande

Coronapandemin har blixtbelyst att redan utsatta grupper drabbas hårdare. Pandemin har visat på brister i samhällets förmåga att ta hand om människor som drabbas vid allvarliga kriser. Konferensen Röda Korset forum 2021: Lära i krisen vill belysa dessa skillnader. Detta för att skapa lärdomar och dialog mellan krisberedskapsorganisationer och samhällets sociala aktörer. Heldagskonferensen äger rum den 9 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum