Natur & Kultur

Anna Jungstrand blir Sveriges första professor i sakprosa

Dela
Under onsdagen blev det klart att forskaren Anna Jungstrand tilldelas Natur & Kulturs professur i sakprosa. Därmed blir hon Sveriges första professor i sakprosa. Hon tillträder tjänsten vid Linnéuniversitetet i augusti 2023.
Anna Jungstrand blir Sveriges första professor i sakprosa. Fotograf: Jonathan Knape
Anna Jungstrand blir Sveriges första professor i sakprosa. Fotograf: Jonathan Knape

Tack vare ett unikt samarbete mellan Natur & Kultur, Författarförbundet, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet blir Natur & Kulturs professur i sakprosa äntligen verklighet.

Uppdraget går till Anna Jungstrand, forskare och lektor i litteraturvetenskap samt sakprosaförfattare. Jungstrand är också en flitigt anlitad föreläsare med bakgrund som frilansande kulturjournalist. 

– Jag ser stora möjligheter med den här professuren och är särskilt glad att den förläggs till en humanistiskt och estetiskt grundad miljö med kreativt skrivande, litteratur- och filmvetenskap. Det ger svensk sakprosaforskning en något annan startpunkt än motsvarigheten i våra grannländer, där den främst vuxit fram ur språkvetenskapliga och lingvistiska miljöer. Jag hoppas att vi på så sätt kan bidra med andra perspektiv till den skandinaviska forskningsfronten och hitta spännande utbyten, säger Anna Jungstrand.

Anna Jungstrand disputerade 2013 vid Stockholms universitet med doktorsavhandlingen Det litterära med reportaget – om litteraritet som journalistisk strategi och etik och har sedan dess fortsatt undersöka relationer mellan estetiska uttryck och faktaförmedling.

Sakprosa, det vill säga faktabaserad litteratur som till exempel reportage, historia, biografier, läromedel, debattböcker, populärvetenskap och reseskildringar – spelar en avgörande roll för det offentliga samtalet, inte minst i en tid av infodemi och avsiktlig desinformation. Ändå finns det, till skillnad från andra nordiska länder, ingen forskning med inriktning mot sakprosa i Sverige. Tills nu.

– Tillgång till faktabaserad kunskap är kanske viktigare än någonsin för det demokratiska samhällsbygget. Att vi nu är delaktiga i att etablera Sveriges första professor i sakprosa känns väldigt viktigt och ett steg i att låta sakprosan ta ytterligare plats i det offentliga samtalet, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur.

Kontakter

Bilder

Anna Jungstrand blir Sveriges första professor i sakprosa. Fotograf: Jonathan Knape
Anna Jungstrand blir Sveriges första professor i sakprosa. Fotograf: Jonathan Knape
Ladda ned bild

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum