Riksteatern

Anna Takanens hyllade bok blir föreställning

Dela

Anna Takanens bok Sörjen som blev blir nu teater. En familjeberättelse över tre generationer om sorg, språklöshet och om att vara barn till ett krigsbarn. Det är första gången vi ser Anna Takanen på scen efter hennes uppdrag som Kulturhuset Stadsteaterns teaterchef. För regi står prisbelönta Mikaela Hasán. Föreställningen har premiär på Lilla Teatern i Helsingfors hösten 2021 och kommer därefter turnera med Riksteatern och Östgötateatern.

-Det känns självklart för mig att avsluta min undersökning om att vara barn till ett krigsbarn med mig själv på scenen, säger Anna Takanen. Jag har närmat mig frågan som regissör och författare - och nu får jag lyfta berättelsen på teaterscenen.

Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som kom till Sverige under kriget. Men vilka var de? Vad kände de? Och hur påverkar deras upplevelser kommande generationer? Anna Takanens pappa Timo var ett av dessa finska krigsbarn, och i Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa i historien. I en intim och personlig föreställning nystar hon ömsint, långsamt och smärtsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn. Är det så att krig aldrig lämnar en i fred?

-Jag är glad att jag får resa runt med den här tidlösa berättelsen, för det finns krigsbarn överallt. Folk kontaktar mig dagligen, så jag vet att frågan i högsta grad är levande i hela Sverige och Finland. Jag har länge längtat efter att få arbeta med Helsingforsbaserade Mikaela Hasán, hon är en mycket stor konstnär. Jag är smått lycklig över att Riksteatern, Lilla Teatern och Östgötateatern tillsammans satsar på Sörjen som blev.

Under sina nästan 30 år inom teatervärlden har Anna Takanen skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs Stadsteater samt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Den 2 augusti 2020 sommarpratade hon i Sveriges Radio. Sörjen som blev regisseras av Mikaela Hasán, konstnärlig ledare för DuvTeatern i Helsingfors, Mikaela har bland annat regisserat på Finlands Nationalteater.

-Jag ser mycket fram emot att få jobba med den här berättelsen - och med en tematik som berör så många, både på ett personligt och samhälleligt plan, både i Finland och i Sverige, säger Mikaela Hasán, regissör.

Riksteatern i samarbete med Lilla Teatern i Helsingfors och Östgötateatern. Premiär 1 sept 2021 på Lilla Teatern i Helsingfors. Turnépremiär med Riksteatern 5 oktober 2021. Därefter turné med Östgötateatern.

Sörjen som blev utkom 2019 på Albert Bonniers Förlag och översatt till finska, Sinä olet suruni, kom den 2020 på Gummerus.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum