Socialdemokraterna

Ansvarslöst att Moderaterna omöjliggör en bred överenskommelse för att komma åt den grova gängkriminaliteten

Dela

Regeringen har idag presenterat ett kraftfullt paket med 34 punkter för att knäcka gängkriminaliteten. Åtgärdspaketet är ett resultat av de samtal som förts mellan partierna. Tyvärr gör Moderaternas avhopp att det inte blir en bred överenskommelse om åtgärderna trots att 11 av Moderaternas 13 förslag är med.

Socialdemokraterna har haft en seriös vilja om att kunna komma överens om ett rejält paket med åtgärder för att samhället ska kunna agera hårdare mot gängen och alla förslag har tagits på allvar. I och med att Moderaterna nu lämnar samtalen blir det ingen bred överenskommelse. Regeringen kommer ändå att gå vidare med åtgärdspaketet.

-          Tyvärr ryggar Moderaterna tillbaka från ansvar när det behövs som mest. Man kan fråga sig om allt inte var ett spel för gallerierna från deras sida med samtalen, om de verkligen ville ha en bred överenskommelse. Det regeringen presenterar idag är ett stort steg för att ge polisen och andra aktörer de verktyg de behöver och att inte ställa upp på det är väldigt märkligt, säger Fredrik Lundh Sammeli (s), ordförande för justitieutskottet som varit med i förhandlingarna.

-          I sak tycker vi lika kring många saker och 11 av 13 punkter som lyfts fram från Moderaterna är med i det åtgärdspaket som föreslagits. Moderaterna väljer nu att stå på sidan av och söker konflikt snarare än politisk samling mot gängkriminaliteten, avslutar Fredrik Lundh Sammeli (s), ordförande för justitieutskottet.

Sverige ska vara tryggt och starkt. Det grova våld som kriminella utövar på torg och i bostadsområden är ett av våra största samhällsproblem. Med samhällets samlade krafter ska gängen knäckas.

Presskontakt: 08-7002683 eller press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum