Antalet solcellsanläggningar fortsätter att öka
Vid årets slut fanns det 147 692 elnätsanslutna solcellsanläggningar i landet. Den totala installerade effekten uppgår nu till nästan 2,4 gigawatt (GW).
Solcellsanläggningarna är så många att de på ett år kan producera över 2 terawattimmar (TWh) el, vilket är lika mycket el som produceras av alla samtliga kraftslag som finns i Stockholms län. Eller lika mycket som krävs för att försörja 650 000 elbilar med el under ett år.
– I och med det höga intresset för klimatomställningen i kombination med de svängande stundvis höga elpriserna vi såg under förra året, kommer vi sannolikt att få se ännu fler solpaneler på våra tak i framtiden, säger Elin Larsson, elmarknadsanalytiker vid Energimyndigheten.
Det är något som även framgår i Energimyndighetens nyligen publicerade kortsiktiga prognos där bedömningen är att solel kommer att mer än fördubblas under de närmaste två åren.
Solcellsanläggningar fördelade på kommun och län
Göteborg är den kommun som har störst installerad solcellseffekt på 83 megawatt (MW), vilket är nästan 3,5 procent av hela Sveriges effekt. Det är också den kommun där det installerades flest solcellsanläggningar under 2022. I de tio kommunerna med störst ökning installerades totalt 129 MW.
Effektklasserna beskriver storleken på de monterade anläggningarna som är anslutna till elnätet. De mindre solcellsanläggningarna står för drygt 56 procent, de medelstora för 37,4 procent och de större för drygt 6 procent. Den minsta effektklassen är anläggningar som normalt monteras på villatak.
– Det är främst de mindre och medelstora anläggningarna som har ökat. Förutom att vi hittar dem på villatak kan vi nu också se dem på flerbostadshus, kontorsbyggnader och industrier, säger Johan Harrysson, statistiker vid Energimyndigheten.
Här hittar du mer grafer och tabeller från årets solcellsstatistik
För mer information, kontakta
Elin Larsson, analytiker vid Energimyndigheten, telefon 016-544 24 82
Johan Harrysson, statistiker vid Energimyndigheten, telefon 016-542 06 32
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seBilder
Om
Ett hållbart energisystem gynnar samhället!
Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.
Vi utvecklar och förmedlar kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.
Förnybara energikällor får utvecklingsstöd, liksom smarta elnät och framtidens fordon och bränslen. Svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer.
Vi deltar i internationella samarbeten för att nå klimatmålen, och hanterar olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter. Vi tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet.
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Elektrifiering är en nyckel till omställning och konkurrenskraft16.12.2024 13:05:04 CET | Pressmeddelande
För att elsystemet ska kunna utvecklas i takt med elbehoven krävs reinvesteringar och utbyggnad av elproduktion och elöverföring. Förutsättningar kopplade till styrning, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och en effektiv och flexibel användning behöver också utvecklas. Det är några slutsatser som fyra myndigheter drar i en gemensam uppföljning av samhällets elektrifiering.
Elektrifieringen avgörande för Sveriges konkurrenskraft – men kompetensbrist står i vägen2.12.2024 13:05:01 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten har slutrapporterat sitt regeringsuppdrag att samordna en nationell kraftsamling för kompetensförsörjning inom elektrifieringen. Bland annat behövs en djupare analys av kärnkraftsområdets kompetensbehov, utökad samverkan mellan bransch och myndigheter, samt en ökad tillgång till studie- och yrkesvägledare.
Vätgasen har nyckelroll i omställningen – men flera hinder bromsar utvecklingen2.12.2024 09:30:27 CET | Pressmeddelande
Den gröna omställningen är en förutsättning för att stärka Sveriges konkurrenskraft. I den omställningen spelar vätgasen en avgörande roll. För att främja utvecklingen krävs flera åtgärder.
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder13.11.2024 08:18:32 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige12.11.2024 08:24:57 CET | Pressmeddelande
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum