Byggföretagen

Äntligen föreslår regeringen högskolebehörighet till yrkesprogrammen

Dela

Idag föreslog utbildningsminister Anna Ekström att högskolebehörighet ska ingå i alla gymnasieutbildningar. Initiativet välkomnas av Byggföretagen, som ser att det är en viktig del i arbetet för att öka söktrycket till yrkesprogrammen, däribland bygg- och anläggningsprogrammet.

Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.
Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Sedan gymnasiereformen 2011, då högskolebehörighet togs bort på yrkesprogrammen, har intresset för yrkesutbildning minskat. Förslaget om att återinföra högskolebehörighet är därför ett viktigt steg i rätt riktning och något som byggsektorn har drivit på under lång tid.

–  Elever ska inte behöva välja mellan att läsa högskolebehörighet och viktiga fördjupningskurser inom yrkena. Både matte och murning är viktiga kunskaper att ha om du ska kliva in i byggbranschen, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Därför är det viktigt med högskolebehörighet på alla gymnasieprogram

  • Arbetslivet har förändrats – de som kliver in idag vet att de förmodligen kommer byta jobb under sin karriär. De kommer behöva fortbilda sig och fylla på med nya kunskaper för att möta nya arbetsuppgifter och då är det viktigt med en bra grund.

  • Elever vill det – idag upplever många elever och föräldrar yrkesprogrammen som smala. Vi i branschen vet att det inte stämmer då Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder 15 yrkesutgångar som kan leda till ett 70-tal yrkesroller. Att alla elever som väljer ett yrkesprogram ska vara garanterade att kunna läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet, om de vill, ökar chansen att elever som vill gå ett yrkesprogrammen får stöd för sitt val.

  • Bredare möjligheter – även om yrkesprogrammen leder till jobb så är det inte säkert att en 14-15 åring vet exakt vad hen vill jobba med i framtiden. Högskolebehörighet kan leda till att fler vågar prova på byggbranschen.

Kontakter

Bilder

Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.
Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

”Nya samhällsbyggnadsutbildningar har fått stå tillbaka för Data/IT”12.1.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har nu presenterat vilka yrkeshögskoleutbildningar som beviljas medel att starta 2022. I år har utbildningar inom Data/IT prioriterats, vilket fått direkta konsekvenser för bygg- och anläggningsbranschen där det råder stor efterfrågan på yrkeshögskoleutbildade. Inom området samhällsbyggnad och byggteknik, där många av branschens utbildningar ingår, beviljades medel enbart till 50 av de 205 inkomna ansökningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum