Användandet av illegala digitala tjänster minskar
Allt färre använder illegala digitala tjänster för att se på film, tv, spela eller lyssna på musik och ljudböcker. Sedan 2017 har antalet illegala användare i Sverige sjunkit från 21 till 14 procent. Allra mest har den illegala användningen minskat i åldrarna 16 till 29 år. Det visar en ny undersökning som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av PRV.

Den illegala användningen minskar samtidigt som den generella användningen av digitala tjänster för att se på film, tv-program eller lyssna på musik och ljudböcker generellt sett ökar i Sverige.
- Att fler tittar på streamade filmer och serier men att färre ser dem illegalt är oerhört glädjande för oss eftersom det i vårt myndighetsuppdrag ingår att driva upphovsrättsfrågor i digitala miljöer. Utöver det kan man också se att det framförallt är i den grupp vi aktivt försökt nå med vår kommunikation, 16-29-åringar där det illegala användandet minskar mest., säger Margareta Ternell, Marknads- och kommunikationsdirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.
Den illegala användningen ligger nu på 14 procent, 7 procentenheter lägre än vid förra undersökningen för två år sedan. Allra mest minskar den i åldrarna 16 till 29 år; från 46 till 28 procent.
Samtidigt som den illegala användningen minskar går det att se en attitydförändring hos befolkningen. Bra utbud, hög teknisk kvalitet och att sajten är laglig är de parametrar som är viktigast vid valet av digital tjänst.
Det som ökar mest i betydelse är att sajten är laglig. Idag tycker nästan sex av tio (57 procent) att det är mycket viktigt att sajten är laglig, jämfört med 48 procent vid förra mätningen. Klart fler kvinnor än män tycker det är mycket viktigt (67 procent jämfört med 47 procent av männen).
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Patent- och registreringsverket (PRV). 2000 webbintervjuer har genomförts med ett slumpmässigt urval av boende i Sverige, 11-29 november 2019. Syftet med undersökningen är att undersöka användning och attityder hos allmänheten kring upphovsrätt i samband med digitala tjänster och se om det skett någon förändring jämfört med förra undersökningen 2017.
Nyckelord
Kontakter
Rebecka GrunditzPressansvarig
Tel:08-782 27 00rebecka.grunditz@prv.seBilder

Länkar
Om
PRV (Patent- och registreringsverket) arbetar för att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Det gör vi genom att öka kunskapen om immaterialrätt och immateriella tillgångar såsom patent, upphovsrätt, varumärke och design.
Följ Patent- och registreringsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket
Med blick mot framtiden11.7.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och sätter ljus på vad som är på gång. En framtidsspaning som siar om vad som komma skall och inom vilka områden innovationerna sker. Årets upplaga är nu här, med fokus på miljö- och batteriteknik. Vi har tittat särskilt på framtidens fordon och fått en exklusiv intervju med Northvolt.
Unga svenskar köper fler falska produkter8.6.2022 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Mer än hälften (52 %) av tillfrågade européer mellan 15 och 24 år säger att de har köpt minst en plagierad produkt på nätet under det senaste året. I Sverige uppger hela 37 procent att de köpt ett plagiat. Det visar en rapport från EUIPO, Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, som presenteras idag, på World Anti- Counterfeiting day.
Sverige på rekordnivå – näst flest patentansökningar i världen5.4.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag presenteras den årliga rankingen av Europas mest innovativa länder. Sverige kniper andra platsen med totalt 4 954 st patentansökningar till European Patent Office (EPO), en ökning på 12 % jämfört med året innan.
Sverige – näst bäst i världen i år igen!10.3.2022 09:55:34 CET | Pressmeddelande
Sverige placerar sig även i år på andra plats när världens mest innovativa länder mäts i FN:s immaterialrättsorganisation WIPO:s årliga mätning Global Innovation Index.
Idag skrivs historia - sista hindret borta för ett enhetligt patent20.1.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Redan 2009 kom 25 länder inom EU överens om en lösning för att uppnå ett enhetligt patentsystem. I praktiken har lösningen dock inte kunnat sjösättas eftersom frågor om överenskommelsernas giltighet väckts i den tyska författningsdomstolen och det har dragit ut på tiden. Men nu har alla inblandade länder givit klartecken och det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum