LO

Arbetande kvinnor förlorar 5 000 kronor per månad på deltid

Dela
LO:s nya siffror på faktisk månadslön visar att kvinnor i arbetaryrken har klart lägst genomsnittlig faktisk månadslön, 23 206 kr. Med heltid som norm skulle kvinnor i arbetaryrken få nära 5 100 kr mer att klara sig på i månaden.
Faktisk månadslön för kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken, riket 2023.
Faktisk månadslön för kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken, riket 2023.

Med denna statistik visar LO de faktiska lönerna, inte löner uppräknade till heltid som brukar vara gängse redovisningsmetod. En metod som osynliggör ett grundläggande förhållande på svensk arbetsmarknad. Den stora utbredningen av deltidsanställningar, och den ojämställda fördelningen av dessa. Endast 4 av 10 arbetarkvinnor har en fast heltidsanställning.

– Med heltid som norm skulle kvinnor i arbetaryrken få nästan tre månadslöner mer på ett år, 61 128 kronor, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

– Att det främst är i låglönesektorer deltidsanställningarna är utbredda gör inte saken bättre. Det är inte en omöjlighet att erbjuda heltidsanställningar och arbetsgivarna måste börja leva upp till principen om heltid som norm, som finns i det nya huvudavtalet, säger Susanna Gideonsson.

LO menar att anställningsformer, arbetstider, kontroll och inflytande över sitt arbete påverkar både lönen och möjligheter att kombinera arbete och familj.

Många, inte minst LO-förbundens medlemmar, har just nu en extremt pressad ekonomi. Många lever helt utan marginaler. Inflationen, bränslepriserna, elräkningarna och ökade livsmedelspriser gröper stora hål i medlemmarnas plånböcker. 

– Innan arbetsgivare börjar klaga på arbetskraftsbrist. Se er omkring i ert eget företag, finns där kvinnor med deltidsanställningar som vill jobba mer? Ofta är det inte ett val att jobba deltid och många vill jobba mer. Att hyvla arbetstider är ett otyg som måste bort, säger Susanna Gideonsson.

Under internationella kvinnodagen deltar Susanna Gideonsson på aktiviteter i Karlstad och Skoghall och intervjutillfälle finns.

Kontakter

Bilder

Faktisk månadslön för kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken, riket 2023.
Faktisk månadslön för kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken, riket 2023.
Ladda ned bild

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum